Na intensief overleg ontwerpwet Auteursrecht af
06 Mar 2015, 06:00
foto


De Nationale Assemblee heeft donderdag urenlang besteed om het concept dat voorbereid was voor de wijziging van de Wet Auteursrecht, in orde te krijgen. Er zijn diverse veranderingen aangebracht, waardoor de initiatiefwet in het openbaar behandeld kan worden de volgende week. Maandag zal het ontwerp verder worden besproken in de huishoudelijke vergadering, waarbij een commissie van rapporteurs zal worden benoemd. Voor 12.30 uur is er een openbare vergadering uitgeschreven om deze spoedwijziging te behandelen.

Coalitie en oppositie hebben de initiatiefwet gezamenlijk ondertekend. Binnen het college is er overeenstemming om de wet te wijzigen waardoor de monopoliepositie van de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) kan worden doorbroken. De beschikking om als bemiddelingsbureau op te treden, is twee keer ingetrokken door Justitie en Politie. Beide keren heeft de rechter besloten dat er niet correct is gehandeld. Om op deze situatie in te spelen, is het noodzakelijk om de wet te wijzigen.

De initiatiefwet is, nadat diverse correcties zijn aangebracht, donderdagavond, ondertekend door Jennifer Geerlings-Simons, Ruth Wijdenbosch, Walter Bonjaski, Ricardo Panka, Mahinder Rathipal, Martha Djojoseparto, Patrick Kensenhuis, Harish Monorath en Anton Paal. Starnieuws verneemt dat er binnen De Nationale Assemblee volledige overeenstemming is tussen verschillende fracties om de wetswijziging zo spoedig mogelijk door te voeren. Het gaat om een vrij ingewikkelde wet, waarbij ook staatsbesluiten nodig zijn. Er moet rekening worden gehouden met nationale en internationale gevolgen van de wijzigingen.
Advertenties