Tegenstrijdige verklaringen afgelegd in strafzaak
06 Mar 2015, 02:00
foto


Moreno M., Mark H. , Herman S. en Rakeshkoemar J. worden ervan verdacht samen en in vereniging een diefstal gepleegd te hebben op 4 maart 2014, waarbij zij kluizen uit een woning weggehaald hebben. Alberto S. en Rakeshkoemar J. zijn later toegevoegd in deze zaak. Rechter Rewieta Chatterpal heeft op de rechtszitting van donderdag de verdachten de mogelijkheid geboden om nogmaals hun zegje te doen.

Medeverdachte Moreno M. legde weer een andere verklaring af. Hij kwam terug op zijn verklaring die hij bij de rechter-commissaris afgelegd had. Hij beweerde dat hij wel betrokken was bij de beroving en dat hij zomaar de naam van Herman S. genoemd had. Hij zag hoe deze verdachte door de politie mishandeld was, een opgezwollen gezicht had. Hij werd toen bang en verklaarde bij de politie dat Herman S. betrokken was bij het feit. Volgens hem zag hij Herman S. voor het eerst op de politiepost en Rakeshkoemar J. zag hij pas in de rechtszaal. Hij beweerde dat de twee andere personen, die met hem in het voertuig waren na de beroving, steeds Engels spraken. Hij verklaarde dat hij een lift kreeg van Mark H. op die bewuste dag. Hij zou de beroving samen met Mark H. gepleegd hebben.

Eerder op de rechtszitting verklaarde Mark H. dat Alberto S. en Rakeshkoemar J. ook deel uitmaakten van de diefstal en dat zij geholpen hebben om de kluizen te transporteren. De buit werd bij de Paramaribo Zoo onderling verdeeld. Sieraden werden zelfs stuk gemaakt om de verdeling zo eerlijk mogelijk te laten geschieden.

Tegen MarK H. en Moreno M. heeft het Openbaar Ministerie (OM) respectievelijk acht jaar celstraf onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, geëist. Rakeshkoemar J. is voorlopig in vrijheid gesteld en verscheen niet op de zitting. Advocaat Lygia Palmburg die de verdachte Mark H. bijstaat, merkte op dat de medeverdachte Moreno M. tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd en niet consistent is. Ook vindt de raadsvrouw dat het OM niet erin geslaagd is om in voldoende mate het feit te bewijzen. Daarnaast heeft Mark H. zijn aandeel in het geheel bekend. Hij pleegde het feit, omdat hij afgeperst werd en geld nodig had. Over de afpersing is er volgens Palmburg wel een aangifte gedaan.

Advocaat San A Jong pleitte voor Herman S. Het OM heeft hem een celstraf van vijf jaar opgelegd. San A Jong voerde aan dat de medeverdachte zonder reden de naam van Herman S. heeft genoemd. Zij vroeg de rechter om haar cliënt vrij te willen spreken. Ook deed zij het verzoek om Herman S. voorlopig in vrijheid te stellen. Dit verzoek wees de rechter af en merkte op dat de ernstige bezwaren nog overeind staan.

Collega Derby merkte op dat zijn cliënt Moreno M. steeds tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd in deze zaak. Hij heeft zijn aandeel in het geheel bekend. Volgens de raadsman is de verdachte kennelijk tot het besef gekomen om de waarheid te spreken. Op 16 april zal het OM reageren op het pleidooi van de raadslieden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April