Phagwa wordt groots gevierd in Palmentuin
06 Mar 2015, 00:00
foto
De 'Makhan Chor' wedstrijd vorig jaar in de Palmentuin.


Het phagwa- of holifeest wordt vrijdag groots gevierd in de Palmentuin. De ‘main event’ is de ‘Makhan Chor’ wedstrijd. Hierbij wordt er een menselijke toren gevormd om een pot honing, die zeven meters in de lucht hangt, buit te maken. De wedstrijd is vorig jaar (video) gewonnen door Grankreek, Saramacca. De organisatie, Ra-Ni Entertainment, heeft alle politieke leiders uitgenodigd voor het feest. President Desi Bouterse heeft al toegezegd aanwezig te zullen zijn.

De viering van het holifeest in de Palmentuin is voor de derde keer door ‘Ra-Ni’ georganiseerd. “Iedereen, elke bevolkingsgroep viert Phagwa”, merkt Dinesh Malhoe van de organisatie op tegen Starnieuws. “Het feest heeft echt een nationaal karakter. Daarom hopen we dat er zoveel mogelijke politiek leiders op de uitnodiging ingaan. We weten dat de verkiezingsstrijd hard is. Ze mogen voor een dag de politiek vergeten en gewoon met het volk komen meedoen.”

Dat Holi een nationaal feest is, blijkt ook uit de Makhan Chor wedstrijd, geeft Malhoe aan. Vorig jaar waren er vijf deelnemende groepen. Dit jaar doen er acht mee uit Paramaribo, Commewijne en Saramacca. Bijzonder is de deelname van ‘Sana Budaya’ en de bandleden van ‘Naks Kaseko Loco’. Dat de inheemse groep uit Grankreek er vorig jaar met de beker vandoor ging, getuigt van hoe nationaal het feest is merkt Malhoe op. President Bouterse zal aan de winnende groep de bekers uitreiken kondigt hij aan.

Ashwin Adhin, minister van Onderwijs & Volksontwikkeling, zal vóór de Makhan Chor wedstrijd begint, een korte inleiding houden over de achtergrond van het spel. De wedstrijd is vernoemd naar de God Krishna die zot was op roomboter. De pot met de boter werd zo hoog mogelijk bewaard. Hij vond toch altijd een manier om aan zijn geliefde boter te komen. Malhoe verwacht een opkomst van tienduizend personen door de dag heen. De organisatie heeft zich goed voorbereid. Er is beveiliging in stelling gebracht om erop toe te zien dat zaken niet uit de hand lopen.

René Gompers
Advertenties