APS gaat voor sociale rechtvaardigheid en groen beleid
06 Mar 2015, 08:00
foto
Het bestuur van de Amazonepartij. Van links naar rechts: Chequita Glasser, Suzanne Muller, Rene Artist (voorzitter), Leon Wijngaarde en Justus Orassie. (Foto: Ruiz Kartoredjo)


De Amazone Partij Suriname (APS) zal voornamelijk streven naar behoud en bescherming van de natuur en sociale rechtvaardigheid. Dit zegt Rene Artist, voorzitter van de APS. APS doet de komende verkiezingen mee in Paramaribo, Marowijne, Para en Sipaliwini. De partij verwacht minimaal vier zetels, in elk district één, in de wacht te slepen. Donderdag vond op een persconferentie ook de introductie van de website van de partij plaats.

Artist meent dat een groot deel van de opbrengsten die uit de goud- en houtsector worden gegenereerd, niet terug wordt geïnvesteerd. “Er zijn zeker concessies uitgegeven aan mensen die niet in het belang van de binnenlandse gemeenschap werken”, zegt Artist. Hij benadrukt dat er geen rehabilitatie plaatsvindt binnen deze sectoren. De partij gaat onder andere voor bescherming en behoud van het regenwoud ten behoeve van de komende generaties en de economische ontwikkeling van het land. “Wij willen geen gebruik van chemicaliën en kwik voor winning van natuurlijke hulpbronnen”, geeft de APS-voorzitter aan. Hij stelt ook dat het Surinaamse regenwoud “het hart van het leven” is, omdat het voor onder andere zuurstof zorgt voor de gehele gemeenschap.

Artist geeft aan dat er op dit moment niet gesproken kan worden over eerlijke en rechtmatige verdeling van de sociale voorzieningen. Hij meent dat een groot deel van de binnenlandse gemeenschap geen rechtmatig aandeel krijgt voor wat de basisvoorzieningen betreft. “Op een gegeven moment vertrekt deze groep mensen naar de stad om haar rechtmatig deel van de zekerheid te vinden”, meent Artist. Hij vindt dat dit kan zorgen voor maatschappelijke problemen, zoals wilde occupatie, tienerzwangerschap en criminaliteit. Hij geeft ook aan dat de partij eraan zal werken om de bewoners zelf hun eigen ontwikkeling in het binnenland te laten creëren en dus niet naar de stad hoeven te vertrekken.

Ruiz Kartoredjo
Advertenties