Nickerianen luiden gezamenlijk Holi in
05 Mar 2015, 12:00
foto
De laatste hand wordt gelegd aan de 16 meter brandstapel op het Volksplein in Nickerie. (Foto: Edward Troon)


Op het Volksplein in Nieuw Nickerie wordt hard gewerkt aan een enorme constructie van bamboe, hout en gedroogd gras. “We zijn sinds zondag begonnen met het opzetten van deze 16 meter hoge Holika”, vertelt Jamunapersad Roopram, voorzitter van sociaal culturele vereniging Karishma, aan Starnieuws. Met het in brand steken van brandstapel donderdag avond in verschillende delen van het land, wordt het religieus Hindoefeest Holi ingeluid.

Roopram is de mening toegedaan dat de cultuur van diverse bevolkingsgroepen gehandhaafd is gebleven en tezamen een bloementuin van Suriname zijn. “Paghwa is een nationale feestdag en dan kan je niet alleen naar het religieuze aspect van het feest kijken, maar je moet integreren in de samenleving want ik ben er heilig van overtuigd dat cultuur bindt.”

Terwijl de arbeiders alle moeite doen om de brandstapel met gedroogd gras te vullen, vertelt Roopram enthousiast over het succes van de Paghwa Milan die door zijn vereniging vorig jaar is georganiseerd. Met hetzelfde elan beschrijft hij de planning van het feest dat vanavond begint. Hij legt uit dat de Holika-verbranding op het Volksplein tegen negen uur ’s avonds zal beginnen. Hierdoor heeft iedereen de gelegenheid om eerst in zijn eigen buurt de heks te verbranden en daarna massaal naar het centrum van Nieuw Nickerie te komen.

De festiviteiten worden op vrijdag voortgezet met het bepoederen en besprenkelen van elkaar met gekleurde poeder en reukwater. Roopram wil dat iedereen kan delen in het feest en “daarom gaan we om half twaalf met drie trailers waarop de muziekgroepen worden geplaatst en dan rijden we met hen om in alle ressorten een uur lang muziek te maken en met de mensen Paghwa te spelen”. Volgens het schema van de organisatie moet de hele optocht aan het eind van de middag weer op het Volksplein terug zijn, waar het feest tot aan de nacht wordt voortgezet.

Edward Troon
Advertenties