Archeologische dienst ontwaakt uit ‘winterslaap’
05 Mar 2015, 14:00
foto
Johan Roozer spreekt de participanten van het tweede Archeologisch symposium toe. (Foto: Raoul Lith)


De Archeologische Dienst van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling begint langzaam aan uit haar lange slaap te ontwaken. Na twaalf jaar is de dienst weer actief. In dat kader is woensdag het tweede archeologie symposium ' Stappen naar het Archeologie beleid' gehouden.

Samen met belanghebbenden wil het ministerie het archeologie beleid gaan ontwikkelen. Belangrijk is dat we toestemming hebben gehad van onze minister om een archeologe te mogen aantrekken voor de afdeling,” zegt Stanley Sidoel, voorzitter van de stuurgroep Archeologie. Volgens hem zijn dit enkele positieve besluiten na het symposium van het vorig jaar.

Verschillende beleidsmakers en leidinggevende personen van organisaties, instanties en diensten die relevant zijn voor de archeologie in Suriname hebben inzicht gekregen over de effecten die het ‘archeologie beleid’ zal hebben op de activiteiten van hun dienst of organisatie. Aan hen zijn de ontwikkelingen sinds vorig jaar gepresenteerd. Ook een presentatie over de rol van de Anton de Kom Universiteit bij archeologie was te volgen.

Conventies
“Het is de bedoeling dat ze worden betrokken bij het tot stand komen van het beleid. Daarbij is ook belangrijk wat de bevoegdheden zijn, welk wetgeving er ligt en hoe we wetgeving en beleid op elkaar gaan afstemmen. Dit om ervoor te zorgen dat we op een effectieve manier dat archeologie beleid kunnen uitvoeren,” zegt Johan Roozer, die ook in de stuurgroep zit. Tijdens deze sessie is duidelijk geworden dat in de regio, Suriname het enige land is die nog moet werken aan de ratificering van vier conventies (Culturele diversiteit, illegale uitvoer Immateriële erfgoed en de onderwater erfgoed conventie).

Volgens Roozer zijn alle instituten belangrijk om te komen tot beleid. Hij merkt op dat wordt gevraagd dat vooral veel individuen met veel culturele kennis die niet zijn verenigd worden benaderd om een bijdrage te leveren. De stuurgroep wil binnen enkele maanden heldere contouren van het beleid hebben. Roozer vindt dat er al een concept vergunningenstelsel is voor mensen die archeologie willen doen.

“Het is belangrijk om deze conventies te tekenen omdat we bepalingen moeten overnemen voor onze eigen wetgeving. Hoe kunnen we anders beleid maken als je internationaal niet gaat ratificeren.” Het is de bedoeling dat na de meetings er uitvoering wordt gegeven aan afspraken, richtlijnen en samenwerking op verschillende gebieden.


Raoul Lith
Advertenties