Initiatiefwet aanpassing uitkeringen assembleeleden
05 Mar 2015, 01:00
foto


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wil naast de wijziging van de Auteurswet ook de Wet tot regeling van de geldelijke voorzieningen van de leden en van de gewezen leden van De Nationale Assemblee, wijzigen. Later op de dag is er een huishoudelijke vergadering hierover gepland. Afhankelijk van de uitkomst zal in de middag een openbare vergadering worden gehouden over deze ontwerpwetten. Het gaat om initiatiefwetsvoorstellen.

Nu moeten assembleeleden zes jaar volksvertegenwoordiger zijn om in aanmerking te komen voor de pensioenregeling. Dit moet worden vervangen door vier jaar en zes maanden. Het pensioen gaat in bij het bereiken van de 55-jarige leeftijd. Deze bepalingen zijn eveneens van toepassing op de gewezen leden van De Nationale Assemblee, ingesteld bij Decreet Instelling De Nationale Assemblee. Zij moeten gediend hebben in de periode 01 januari 1985 tot en met 13 december 1987. Eventueel uit deze wet voortvloeiende financiële gevolgen werken terug tot 1 januari 2012.

Door omstandigheden, die buiten hun invloedssfeer vallen, hebben gekozen leden die gediend hebben in de zittingsperioden 1977-1980, 1987-1991, 1996-2000 en 2000-2005 of in een andere periode hun zittingsperiode van vijf jaren niet kunnen volmaken. Ook gewezen assembleeleden, die in de plaats zijn getreden van assembleeleden die president, vicepresident, minister of onderminister zijn geworden, kunnen niet worden aangemerkt als leden die een zittingsperiode, volgens het voorschrift vervat in de Grondwet, hebben volgemaakt. In de toekomst is een herhaling van dergelijke situatie niet ondenkbaar, waardoor het van belang is om enerzijds een regeling te treffen met betrekking tot enige geldelijke voorziening voor deze gewezen leden en anderzijds herhaling van dit ongerief te voorkomen.

De gewezen leden van het toenmalige Parlement van Suriname en de Assemblee ingesteld bij Decreet A-17 zijn uitgesloten voor enige uitkering volgens de bestaande wet. "Het is zonder meer een onuitwisbaar feit, dat deze assemblee een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het tot stand komen van belangrijke wetten, waaronder de Grondwet, de Kiesregeling, de Wet op politieke partijen en de Wet verplichte burgerregistratie enz., waarvan wij tot de dag van vandaag dankbaar gebruikmaken", staat in de memorie van toelichting.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April