Belfort presenteert resocialisatieplan strafinrichtingen
04 Mar 2015, 13:00
foto
Minister Edward Belfort van Justitie en Politie. (Foto: René Gompers)


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie (JusPol) heeft dinsdag met veel fanfare het nieuwe en door de raad van ministers goed gekeurde resocialisatieplan gepresenteerd aan het parlement. Het plan houdt zowel de rechtsbescherming van gedetineerden als het vergroten van het veiligheidsgevoel in de gemeenschap in.

Volgens Belfort is er weinig nieuws in het plan, dat niet elders in de wereld al wordt gedaan. Zijn ministerie heeft zich zowel in de regio, Midden- en Zuid-Amerika als in Europa georiënteerd. Het aan de Surinaamse situatie aangepast nieuwe plan zal spoedig aan het parlement worden aangeboden en zal er nog een officiële lancering ervan plaatsvinden.

Het plan is er onder andere op gericht het aantal recidivisten in de samenleving terug te brengen. Dat zal gebeuren door met een strak programma te werken aan de sociale ontwikkeling van gedetineerden. Detentiehuizen worden deels omgebouwd tot correctiecentra met meer mogelijkheden voor een betere terugkeer in de maatschappij. “Wij hebben voordat het plan werd goedgekeurd verschillende experimenten gedaan”, zegt Belfort. In verschillende districten hebben gedetineerden als arbeiders meegeholpen bij de bouw van openbare projecten. Ook het insluit beleid wordt veranderd. Zware criminelen worden voortaan niet in een cel opgesloten met zogenaamde kruimeldieven.

Zelfsupport
Belfort zegt dat het onderhouden van gedetineerden de staat behoorlijk veel kost. Het is tot nu toe gratis, drie maals daags voeding, medische voorzieningen, bewaking en tal van andere zaken die nodig zijn. De JusPol minister zegt dat in het resocialisatieplan daar drastische verandering in komt. Strafinrichtingen mogen niet langer een gratis verblijf zijn voor gedetineerden. Het resocialisatieplan houdt dan ook in dat de strafinrichtingen selfsupporting moeten worden. Volgens de minister is in de praktijk bewezen dat, dat best mogelijk is en werkt. Zo neemt het streekziekenhuis in Nickerie wekelijks duizenden kilo’s groenten van de strafinrichting af. De gedetineerden hebben door tussenkomst van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij geleerd aan landbouw te doen. In een ander geval zijn gedetineerden opgeleid tot graafmachine operators en hebben zij emplooi gevonden bij een bedrijf. “Dus het is best wel mogelijk de gevallen mens te corrigeren zodat hij goed terugkeert naar de samenleving. Dat is Resocialisatie”, zei Belfort enigszins schermend.

Ruth Wijdenbosch (NPS) zegt dat niemand tegen resocialisatie is maar dat ook gewerkt moet worden aan het vergroten van het veiligheidsgevoel van de burgers. Zij wilde overigens weten wat de uitvoering van dit plan de staat op maandbasis zal kosten en vroeg om via de administratie van het parlement snel over het document te kunnen beschikken. Belfort beloofde dat dat binnenkort zeker het geval zal zijn en de DNA-leden zelf de inhoud ervan kunnen bestuderen. Als reactie op meer vragen van de oppositie over het plan zei Belfort dat er voorheen helemaal gen plan bestond. “Dingen werden op ad hoc basis gedaan. Alleen al aan voeding wordt dagelijks 110 kilo rijst besteed voor gedetineerden in een strafinrichting. Ik praat dan slechts over rijst en dan komen andere zaken nog bij kijken”, zegt de minister. Hij zegt dat in verschillende landen een dergelijk resocialisatieplan op lange termijn vruchten heeft afgeleverd en vooral het aantal recidivisten in de samenleving behoorlijk is afgenomen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April