Enorme strafverzwaring bij wijziging Wetboek van Strafrecht
04 Mar 2015, 00:00
foto
Minister Edward Belfort van Justitie en politie.


De Nationale Assemblee en de regering hebben dinsdagavond besloten bepaalde straffen te verzwaren. Zij geven hiermee gehoor aan de roep uit de samenleving. Veel mensen hebben er moeite mee dat bij zware delicten de daders niet zwaar genoeg worden gestraft. Door de voorwaardelijke invrijheidstelling komen ze bij goed gedrag ook nog vervroegd in vrijheid, nadat ze twee derde deel van hun straf hebben uitgezeten. Wie levenslang wordt veroordeeld, zal niet dertig maar vijftig jaar gevangenisstraf moeten uitzitten. De doodstraf is afgeschaft.

Het Wetboek van Strafrecht is grondig en integraal gewijzigd. Deze ontwerpwet is ingediend tijdens de vorige regeringsperiode. Iets na 22.30 dinsdagavond is de ontwerpwet in stemming gebracht en aangenomen met 30 algemene stemmen. Van de oppositie waren er vier personen nog in de zaal en die hebben voor gestemd. Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zegt aan Starnieuws dat er op verschillende plaatsen vergaderd wordt, waardoor veel leden 's avonds de vergadering moesten verlaten. "De ontwerpwet die in onze periode is ingediend, was heel goed voorbereid. Wij hebben meegewerkt omdat de wijzigingen noodzakelijk waren", zegt Randjietsingh.

Geen willekeur meer
Er is veel werk verzet door de commissie van rapporteurs onder leiding van Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) om deze ontwerpwet uiteindelijk goedgekeurd te krijgen. Het gaat om een wetswijziging waaraan een enorme behoefte was. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft zich ingezet om zoveel mogelijk in te gaan op vragen en gelijk wijzigingen door te voeren, na afstemming met zijn deskundigen. De bewindsman heeft verschillende voorstellen vanuit De Nationale Assemblee meegenomen. Er is ook strafverzwaring wanneer dieren worden gedood om een strafbaar feit te plegen.

Diverse gevangenisstraffen, waarbij het gaat om zedendelicten, moord, zware mishandeling en kinderprostitutie, zijn verzwaard. Gedetineerden die veroordeeld zijn voor moord, doodslag, verkrachting, zedenmisdrijven tegen kinderen en mensen die bewusteloos zijn, drugsbaronnen die een straf van meer dan vier jaar moeten uitzitten, zullen niet in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling. De bewindsman merkte op dat er meer tijd overblijft voor het resocialisatieprogramma wanneer gedetineerden langer in de gevangenis blijven.

De overige leden van de commissie van rapporteurs die de behandeling van het wetsontwerp voorbereid hebben zijn: Ganeshkoemar Kandhai, Marinus Bee, Mahinder Rathipal, Rifano Wongsoredjo, Carl Breeveld en Frits Moesafirhoesein.

Eerder dinsdag werd ook de Loterijbelasting uit 1933 gewijzigd. Deze ontwerpwet werd aangenomen met 34 algemene stemmen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April