Caracas eist: VS moet aantal diplomaten terugroepen
03 Mar 2015, 10:00
foto
De spanningen tussen Venezuela en de VS zijn opgelopen door onder andere wederzijdse visumbeperkingen. (Foto: AFP)


De Venezolaanse regering geeft de Verenigde Staten (VS) twee weken de tijd om het aantal diplomaten dat hij heeft in Caracas drastisch te verminderen. Minister Delcy Rodriguez van Buitenlandse Zaken zegt dat de VS zelf mag beslissen welke van de 100 diplomaten hij naar huis terugroept.

Het doel is volgens Rodriguez om het aantal diplomaten te verminderen tot 17, precies het aantal dat Venezuela heeft in de VS. President Nicolas Maduro zei zaterdag dat de maatregel het gevolg is van de inmenging van de VS in interne aangelegenheden van het land.

Amerikanen die Caracas willen bezoeken, zullen voortaan een visum moeten aanvragen. De tarieven voor dit reisdocument zijn hetzelfde als wat de VS de Venezolanen in rekening brengt als deze Amerikaans grondgebied willen aandoen.
Maduro heeft ook een zwarte lijst van politici die het land niet in mogen in het vooruitzicht gesteld. Het gaat om personen die de schendingen van mensenrechten bevorderen, zei het staatshoofd. Eerder vorige maand heeft de VS visumbeperkingen opgelegd aan niet nader genoemde Venezolaanse ambtenaren die Washington beschuldigd van mensenrechtenschendingen en corruptie.

President Maduro heeft de VS vaak beschuldigd dat deze samenwerkt met de oppositie om zijn regering omver te werpen. Washington heeft de beschuldigingen afgedaan als belachelijk. Beide landen hebben in de laatste vijf jaar geen ambassadeurs uitgewisseld.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April