Krijgsraad besluit vandaag over voortgang zaak Ritfeld
02 Mar 2015, 06:30
foto
De Krijgsraad op de zitting van 2 februari in Boxel.


De Krijgsraad zal vandaag beslissen hoe het verder moet met de strafzaak tegen Edgar Ritfeld in het 8 December-strafproces. Een maand geleden stelde auditeur-militair Roy Elgin dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk is door de Amnestiewet van 2012. De situatie is nog steeds niet veranderd, ook al heeft het Hof van Justitie het vonnis tegen Ritfeld, die beroep had aangetekend, vernietigd.

Raadsman van de nabestaanden, Hugo Essed, zei als panellid in Welingelichte Kringen op Radio ABC zondag dat hij niet verwacht dat vandaag de auditeur-militair zal komen met de strafeis. Hij denkt dat de zaak niet inhoudelijk verder behandeld zal worden. De prealabele vraag die de Krijgsraad gesteld had of er hier geen sprake is van inmenging, is nog steeds niet beantwoord.

Elgin heeft voorgesteld om de vervolging met een jaar te schorsen. Gehoopt wordt dat dan het constitutioneel hof is benoemd, dat volgens hem bevoegd is tot het geven van antwoord op de indringende vraag over inmenging. Essed vindt dat de Krijgsraad deze vraag zelf had kunnen beantwoorden. Ritfeld en zijn advocaat Gerold Sewcharan zijn totaal niet geïnteresseerd in de verdere behandeling. Zij vinden dat het Hof van Justitie had moeten concluderen dat Ritfeld vrijgesproken moet worden. Zij hebben zich gewend tot de Inter-Amerikaanse Commissie van de Rechten van de Mens over het vonnis van het Hof van Justitie.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April