Dijk Bedevaartsoord wordt verstevigd
02 Mar 2015, 22:00
foto
De dijk bij Bedevaartsoord te Weg naar Zee wordt verstevigd door stichting tegen de springvloed. (Foto: Leroy Troon)


Pandit Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaartsoord, heeft besloten om zelf de dijk te verstevigen om de woeste golven van de Atlantische Oceaan tijdens de springvloed te kunnen weren. Een deel is al verstevigd door stenen op te trekken.

Weg naar Zee werd op 19 februari verrast met een enorme springvloed, die nooit eerder in het gebied was gekend. Verschillende huizen en percelen liepen onder water door de hoge golven die dambreuken veroorzaakten. 35 mensen werden geëvacueerd uit het Bedevaartsoord. President Desi Bouterse bracht ook een bezoek aan het getroffen gebied en beloofde dat hard gewerkt zal worden opdat de hulpdammen af zijn vóór de springvloed van 20 maart.

Het ministerie van Openbare Werken heeft aannemers ingeschakeld voor het opzetten van hulpdammen. Er zal hard gewerkt moeten worden om het werk af te krijgen. Het Bedevaartsoord is niet beschermd door deze hulpdammen. Bajnath zegt aan Starnieuws dat uit eigen middelen een versteviging wordt opgezet, waardoor de golven kunnen worden gebroken. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft geholpen met een kleidam van 400 meter. Het Bedevaartsoord wordt aan drie zijden bedreigd door de zee. Een structurele oplossing zal op z'n vroegst eind van het jaar of begin volgend jaar komen. Er wordt nog onderhandeld met de Islamic Development Bank voor de financiering van de 8 kilometer dijk, die volgens minister Rabin Parmessar van Openbare Werken, ruim US$ 100 miljoen zal kosten.

Het leven van alledag heeft zich weer hersteld. Iedereen is terug in het oord en de laatste schoonmaakacties zijn achter de rug. Bajnath hoopt dat de versteviging die nu wordt aangebracht, twee tot drie springvloeden kan overleven. Afhankelijk van de sterkte van de wind, zal blijken welke schade de springvloed kan veroorzaken. "Wij doen er alles aan om het Bedevaartsoord te behouden", benadrukt Bajnath.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April