Al-Khemia: Islam en de Wetenschap
01 Mar 2015, 18:00
foto
De tentoonstelling 'Islam en de Wetenschap' in de Nasir Moskee.


(Aangeboden)

Charles Darwin is een van de tien grootste wetenschappers van de (westerse) wereld. Hij heeft de theorie van evolutie 'ontwikkeld'. Louis Pasteur, ook een topper, heeft vaccinatie 'ontdekt' en is verantwoordelijk voor 2.5 miljard extra mensen op deze wereld.

Wat hadden deze deze mannen met elkaar gemeen? Ze hebben hun onderzoek gekopieerd vanuit de moslim wereld en alle eer voor zich gehouden.
In de 8ste eeuw heeft al-Jahiz, 1000 jaar voor Charles Darwin, de theorie van evolutie ontwikkeld, de wetenschap van ecologie en nog vele andere ontdekkingen staan op zijn naam. In het Ottomaanse rijk, toen Louis Pasteur pas geboren was, werden schoolkinderen al gevaccineerd tegen de pokken. Een Britse ambassadeursvrouw heeft deze kennis teruggebracht naar Engeland, waar een leger van mannelijke wetenschappers haar hebben genegeerd. Pasteur, vond haar verhaal erg interessant. Het verhaal heeft hij aangepast, minus de moslims, natuurlijk.

De lijst met wetenschappelijke prestaties uit de 'gouden eeuwen (800-1600 CE)' van de islam is lang. Maar deze vind je niet terug in onze school boeken of zelfs moskeeën. De universiteit, de lagere school, de vulpen, koffie, bestek, mechanica, chirurgie, chemie, ziekenhuizen, optiek, asfalt, alcohol zijn maar enkele unieke uitvindingen van moslim wetenschappers. Dan zijn er ook nog de honderden studies en theorieën waarop de moslims hebben uitgebreid. De medische boeken van ibn Sena (980-1037 CE) werden tot de 19de eeuw gebruikt in alle westerse medische colleges. Er staat een foto van hem bij het Faculteit der Medische Wetenschappen.

Als we kijken naar het nieuws, welke zwaar wordt beïnvloed door westerse media, dan zijn moslims alleen maar bezig met geweld. De achterliggende origine van dat geweld wordt nooit onderzocht, dat is te lang en te saai voor een publiek dat al gauw tevreden is om te geloven dat islam gelijk is aan terrorisme. Niet realiserende dat de fundamenten van hun eigen maatschappij zijn gelegd door moslims. De renaissance van Europa is immers gebouwd op de islamitisch wetenschap.
Deze constante negatieve berichtgeving heeft een demoraliserende effect op zo wel moslims als niet-moslims.

Al-Khemia heeft op 28 februari haar tentoonstelling 'Islam en de Wetenschap' geopend in de Nasir Moskee aan de Empraimzegenweg. Het doel is om moslims, van alle leeftijden, verloren of vergeten kennis bij te brengen. Hun rol in de maatschappij te versterken en hun zelfbeeld te verbeteren. De tentoonstelling gaat om de twee weken naar een andere moskee. Al-Khemia gaat ook internationale studiebeurzen uitreiken aan het einde van 2015.

Islamitische Wetenschap maakt een directe band tussen ontwikkeling en ethiek. Alle kennis is vrij en moet ten goede komen van de mensheid. Er waren geen patenten en auteursrechten. Het vergaren van kennis mocht niet worden belemmerd door je sociale of economische status. Eer moest toekomen wie het verdiende. Zo ook waren alle boeken voorzien van bronvermeldingen. Veel wat we weten van oude geleerden uit China en India tot aan Rome en Griekenland kwam omdat de moslim wetenschappers eerlijk en oprecht waren met hun bronnen. Iets dat vandaag nog niet geheel is geïmplementeerd binnen de westerse wetenschap. Islamitische Wetenschappers werden al-Khemia genoemd, '...hen die verbetering brengen…'. Dit woord is later veranderd naar Chemie in het westen, omdat de vader van de wetenschappelijke methodiek (Jabar ibn Hayan, 721-803 CE) ook de uitvinder was van de moderne Chemie.

Ing. Anwar Alibux
Chemische Technoloog
Al-Khemia
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April