Venezuela beperkt Amerikaanse diplomatieke dienst
01 Mar 2015, 14:00
foto
President Nicolas Maduro begroet zijn supporters tijdens een mars in Caracas. (Foto: Reuters)


President Nicolas Maduro van Venezuela heeft maatregelen genomen om het aantal Amerikaanse diplomaten dat werkt in het land te beperken. Hij zegt dat hij een evaluatie wil en inperking van de Amerikaanse diplomatieke dienst.

Amerikaanse burgers die het land willen bezoeken moeten een visum aanvragen. Er is ook een lijst van politici die zijn uitgesloten van toegang tot het land. Maduro zegt dat de Amerikaanse bemoeienis hem heeft gedwongen tot deze nieuwe maatregelen. De Amerikaanse regering zou 100 werknemers hebben in Caracas, terwijl Venezuela er zeventien heeft in Washington.

Venezuela zal voor de Amerikanen dezelfde tarieven hanteren voor visa die de VS heeft ingesteld voor Venezolanen die het land bezoeken. Op de lijst van verboden politici staan onder meer George W Bush, Dick Cheney, Bob Menendez en Marco Rubio. Volgens Maduro gaat het om mensen die de mensenrechten hebben geschonden en het terrorisme hebben aangemoedigd, met name in Irak en Syrië.

Eerder deze maand heeft de VS visumbeperkingen opgelegd aan niet nader genoemde Venezolaanse ambtenaren die zijn beschuldigd van mensenrechtenschendingen en corruptie. De maatregel bouwt voort op sancties die vorig jaar zijn opgelegd aan Venezolaanse ambtenaren die de rechten van demonstranten zouden hebben geschonden. In de eerste helft van 2014 was Venezuela het toneel van demonstraties, die het begin waren van de ontwrichting van de economie van het land. Behalve de in ongenade gevallen ambtenaren, mogen ook hun familieleden de VS niet in.

President Maduro heeft eerder deze maand de VS beschuldigd dat hij werkt met oppositiegroepen om een coup te plegen waarbij het presidentieel paleis zou worden gebombardeerd. Washington heeft de beschuldigingen afgedaan als belachelijk. In de afgelopen vijf jaar hebben de twee landen geen ambassadeurs uitgewisseld.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April