Miljard plus jongeren riskeren gehoor te verliezen
01 Mar 2015, 01:00
foto
Jongeren riskeren gehoorschade door onder andere het langdurig gebruik van hoorapparaten waarvan het volume te sterk is.


Meer dan een miljard jongeren over de hele wereld lopen het risico om hun gehoor te verliezen door het gebruik van onveilige hoorapparaten zoals hoofdtelefoon en audio-apparaten. In een vrijdag gepubliceerd rapport zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de muziek te luid en langdurig is tijdens concerten en in disco’s, bars en sportevenementen.

Personen tussen 12 en 35 zijn daardoor in toenemende mate deel van een actueel probleem, stelt de WHO. "Meer en meer jonge mensen lopen het risico op gehoorschade. Ze moeten zich ervan bewust zijn dat als het gehoor eenmaal verloren is, het niet meer terugkomt,” zegt dokter Shelley Chahda verbonden aan de gezondheidsorganisatie. Blootstelling aan te hoge en langdurige geluidsniveaus veroorzaken onherstelbare schade. Volgens WHO-standaarden is het ongezond om een kwartier per dag blootgesteld te worden aan zulke geluidsniveaus.

De VN-organisatie raadt tieners aan om de geluidssterkte van audio-apparaten en telefoons te verminderen. Vermijd gebruik van deze hoorapparaten voor langer dan een uur per dag en gebruik oordoppen in te luide gelegenheden en neem pauzes, klinkt het advies van de WHO. Op 3 maart gedenkt de VN de internationale dag voor oor- en gehoorzorg.

De WHO dringt er bij overheden op aan om strenge regels voor geluidsoverlast op te leggen in openbare ruimten. Zij roept eigenaren van discotheken en bars op om het volume van de muziek te verminderen.

Geschat wordt dat 360 miljoen mensen lijden aan een vorm van slechthorendheid in de wereld door verschillende factoren waar onder infectieuze, genetische, complicaties tijdens de bevalling, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en lawaai of veroudering.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March