Damaru wil de 'purple bird' zijn van NDP
28 Feb 2015, 08:00
foto
Damaru wil zijn dromen waarmaken. (Foto: René Gompers)


Het besluit van Dino ‘Damaru’ Canterburg (28), om de politiek in te gaan heeft heel wat stof doen opwaaien. “Ik wilde altijd al president worden”, vertelt de artiest. “Maar toen kwam de muziek. Ik heb toen daarvoor gekozen ben me erin gaan verdiepen.” De zanger die het zowel in Suriname als Nederland prima doet, gaat de politieke draad weer oppakken. Hij wordt de ‘purple bird’ (video) van de NDP. Hij gaat ondertussen werken aan zijn scholing.

De Amerikaanse artiest Jay-Z is voor Damaru een grote bron van inspiratie. “Hij heeft me geleerd dat je als artiest meer moet zijn dan je muziek alleen. Hij is ook een zakenman en hij kan naast president Obama staan. Het is ook om hem dat ik deze besluiten genomen heb”, zegt Damaru aan Starnieuws. “Ik ben altijd NDP’er geweest. Maar ik wil niet langer alleen maar het publiek entertainen, ik wil mijn andere kwaliteiten inzetten om vooral de jeugd te mobiliseren voor deze partij. De NDP heeft veel werk verzet de afgelopen vier en een half jaar.”

Canterburg gaat om zijn droom te verwezenlijken, terug naar school. “Ik ben tot de vierde klas mulo geweest. Ik heb de school niet afgemaakt, niet omdat het moeilijk was, maar om de kansen die ik genomen heb voor mijn muziekcarrière”, geeft hij aan. “Maar nu ga ik terug. Ik ga gericht verder studeren. Ik ga ook studeren vanwege mijn ‘business’. Het marketen van een product is heel wat anders dan het promoten van een poku.” Canterburg is uitbater van een eigen bar en café. Hij zit nu in de bronwaterbranche met het merk D’ru. “We zijn even gestopt met ‘bottelen’ omdat ik nu bezig ben een eigen fles en nieuwe label te ontwerpen.”

Hoge verwachtingen
Marie-Jose Canterburg is blij met de stap van haar zoon om terug te gaan naar school. “Ik heb hem altijd gezegd dat school nummer één is en muziek nummer twee. Hij had het met een beetje meer moeite kunnen halen, maar hij had alleen maar muziek aan zijn hoofd.” Moeder Canterburg is nuchter over de politieke stappen van Damaru en drukt hem op het hart om geen halve stappen te maken. “Ik heb je gezegd ‘doe je ding’. Ga ervoor. Je hebt ervoor gekozen, maak het waar. Alle ogen zijn nu op je gericht.”

De buren hebben hoge verwachtingen. “A man kan set un kon. Na sem birti un de” vindt een buurman. Een andere vindt dat hij de straten in de buurt in orde kan maken en dat hij veel voor de jongeren gaat betekenen. In het centrum van Paramaribo zijn de gevoelens gemengd. “Hij zingt alleen maar liefdesliedjes. Hoe gaat hij het doen in de politiek? Daar heb je ‘brains’ voor nodig” merkt een vrouw op.

Druk programma
Soft Reggae, kaseko en kaboela zijn de genres waarin Damaru zich profileert. “Ik noem het Rock Kaseko, het is gewoon een versnelde versie van de bestaande kaseko”, zegt de zanger over de nogal beruchte kaboelastijl. “Het is cultuur. Als men me inhuurt ga ik je geven waarvoor je betaalt. Maar wat en waar je iets doet moet je zelf weten. Het begint bij de opvoeding.” Damaru gaat niet stoppen met zingen. “Zolang men me Damaru noemt ga ik met muziek door. Ik heb een druk programma af te werken, dus als je wil boeken, boek me nu” lacht hij.

Damaru heeft een vriendin en twee kinderen. “Achter elke sterke man staat een sterke vrouw. Trouwen is niet uitgesloten. Dat komt zeker omdat ik christen ben.” In 2020 moet de politieke droom van Damaru meer gestalte hebben gekregen. “Over vijf jaren zal die Damaru die op 24 februari op het NDP podium stond voor een betere positie gaan en dan kunnen we misschien praten over een DNA-lid.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March