Belfort vreest het ergste nu Sasur door mag gaan
28 Feb 2015, 01:00
foto


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie gaat in beroep tegen het vonnis van kantonrechter Alida Johanns. Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) is door de rechter in het gelijk gesteld. De intrekking van de beschikking van Sasur om als bemiddelingsbureau op te treden, is per onmiddellijke ingang opgeschort. Tot tweemaal toe is de beschikking ingetrokken en beide keren is de Staat in het ongelijk gesteld.

Belfort antwoordt op vragen van journalisten dat door dit besluit van de rechter er tumult zal ontstaan in de samenleving. "Ik vrees het ergste en houd mijn hart vast. Mensen gaan in rep en roer komen", meent de bewindsman. Hij vraagt zich af hoe het land eruit zal zien als radio- en televisiestations besluiten om een week of langer uit de ether te gaan. "Geen beeld, geen geluid. Dan zal het land lijken op een mortuarium", voert Belfort aan. Hij had het vonnis vrijdag nog niet in handen en wil niet diep op deze zaak ingaan, aangezien appel wordt aangetekend. Hij blijft er bij dat er geen transparantie is over de inning van de gelden.

De kantonrechter vindt dat de wetgeving rond de auteursbemiddeling voldoende waarborgen voor alle belanghebbenden heeft om zorg voor te dragen dat eventuele probleemsituaties aangestuurd kunnen worden door de commissie van toezicht en de minister. De rechter merkt op dat niet is aangegeven of betwist dat Sasur de instructies van de commissie van toezicht niet heeft nageleefd. Er is geen sprake van de wettelijke grond voor intrekking van de toestemming. De intrekking is onrechtmatig. De Staat kan de bevoegdheid slechts intrekken op wettelijk valide gronden.


U kunt het vonnis van de rechter hier downloaden
pdf-icon.gif Vonnis_Sasur_vs_de_Staat_26_feb_2015.pdf                
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March