Druk op US$ minder door interventie faciliteit voor Yuan
27 Feb 2015, 20:25
foto


De omvangrijke importen uit China hoeven niet meer met de Amerikaanse dollar worden afgewikkeld. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) creëert een Yuan (RMB) interventie faciliteit bij de Southern Commercial Bank. Door deze faciliteit zal de druk op de US dollar aanzienlijk verlichten. In 2014 importeerde Suriname voor 226 miljoen uit China.

Importeurs die uit China hun goederen verkrijgen, kunnen hun interventieaanvragen rechtstreeks bij de Southern Commercial Bank indienen, meldt de CBvS. Bij goedkeuring van de documenten wordt in Yuan naar de leverancier in China overgemaakt. De betalingen naar China, in de Yuan, zullen worden uitgevoerd voor goederenimporten en betalingen in de levensonderhoud sfeer. Deze zullen allemaal via Yuan rekeningen in het buitenland verlopen en uiteindelijk gefiatteerd worden vanuit de Yuan rekening van de Centrale Bank van Suriname in het buitenland.

De interventiefaciliteit te Southern Commercial Bank is aan dezelfde strenge regels van documentcontrole onderhevig en ook wordt toegezien dat essentiële goederen nodig voor consumptie en productie zullen worden geïmporteerd. De Yuan is vanaf november vorig jaar een van de eerste vijf valuta waarin er internationaal verhandeld wordt.
Advertenties