Het kankergezwel Sasur nader bekeken
27 Feb 2015, 22:20
foto


Ik kan niet genoeg benadrukken dat ik vanuit mijn positie als producer/artiest de werkwijze van Sasur totaal bekritiseer. Sasur meent namelijk te moeten opkomen voor belangen van artiesten. Ik heb echter nooit en nergens kunnen merken dat er een inspraak mogelijkheid voor artiesten is over hoe en op welke gronden dat zou moeten geschieden. Een eenzijdig opgelegde structuur die ernstige wrevel wekt onder artiesten.

Wat is hier namelijk aan de hand?
Ik vind dat wij artiesten (en dat gebeurt nu al) ons moeten verenigen en van daaruit bepalen hoe en volgens welke voorwaarden onze belangen behartigd dienen te worden. M.a.w. een auteursrechten organisatie dient m.i. een vereniging te zijn waarbij leden dus stemrecht en te allen tijde inzage hebben in de boeken van de organisatie.
Onderstaand 2 citaten uit de statuten van de BUMA:
Citaat 1:
Statuten Vereniging Buma
De statuten van de Vereniging Buma beginnen met de ‘Naam, zetel en duur’ van de Vereniging (artikel 1). In artikel 2 leest u de omschrijvingen van begrippen die veel in de rest van de tekst voorkomen. Het doel van de Vereniging Buma is om de belangen van muziekauteurs en –uitgevers te behartigen. Meer daarover en over de middelen die Buma daartoe inzet, staan in artikelen 3 tot en met 5. Regels over lidmaatschap, bijvoorbeeld over aan melding, beëindiging en voorwaarden, vindt u in artikel 6. (Einde citaat 1)

Citaat 2:
Buma/Stemra representeert twee instanties: Vereniging Buma en Stichting Stemra.
De instanties hebben elk hun eigen statuten, reglementen en bestuur. Ook hebben ze gescheiden taken: Vereniging Buma behartigt de belangen van rechthebbenden op het gebied van muziekauteursrecht. Stichting Stemra behartigt hun belangen als het gaat om het mechanische reproductierecht. Buma/Stemra heeft één en dezelfde directie en uit efficiency overwegingen vergaderen de besturen van de Stichting en de Vereniging op hetzelfde moment. (Einde citaat 2)

Vereniging
Opvallend is dus het woord "vereniging" in beide citaten. Wat we als vereniging desnoods bij de onafhankelijke rechter moeten bedingen is de rechtmatigheid van Sasur op grond van het bovenstaande. Wij als toekomstige vereniging moeten nu meer dan ooit vaststellen dat de rechtsvorm die wij willen hanteren een naar Surinaamse maatstaven gerichte vereniging moet zijn die op internationale gronden opereert. We hoeven wat dat betreft het wiel niet opnieuw uit te vinden. De onafhankelijke rechter zal dus moeten vaststellen dat Sasur op grond hiervan alleen al geen bestaansrecht zou moeten hebben.

Een ander punt dat ik wil maken is dat in het laatste geproduceerde jaarverslag van Sasur de personele lasten alleen al tot in de miljoenen Surinaamse dollars lopen. Ik heb nergens in het document een personeelsbestand kunnen bespeuren. Bij mij ontstaat dus de indruk dat het bestuur bestaande uit de voorzitter, ondervoorzitter -overigens man en vrouw- en de secretaris het personeelsbestand zelf invullen.

Ik heb tevens uit het document niet kunnen achterhalen wie de penningmeester zou moeten zijn. De jaarrekening is volgens mijn research op internet op uitdrukkelijke aandrang van de CICAD geproduceerd door het onafhankelijke accountants bureau Tjong-A-Hung. De eindconclusie van het bureau is dan ook dat Sasur in feite failliet verklaard zou moeten worden en als zodanig ook geen bestaansrecht meer zou moeten hebben.

Het lijkt mij dus dat het binnen Sasur behoorlijk stinkt en riekt naar gesjoemel met gemeenschapsgeld. En precies daar wringt de schoen! Dit bestrijden wij! Laat dat duidelijk zijn! Ik ben natuurlijk geen expert in financiële overzichten en dergelijke. Ik ventileer hier slechts mijn mening op basis van informatie die ik tot me heb genomen. Indien het dus onzin is wat ik hier verkondig, hoor ik het graag van een ter zake deskundige.

Dhr. Ramlal heeft onlangs tijdens de protestmanifestatie bij het gerechtsgebouw in hoogst eigen persoon verkondigt dat als Sasur moet ophouden te bestaan "so be it". Wel meneer Ramlal maak het ons toch gemakkelijk. U stapt morgen naar de notaris met uw bestuur in uw kielzog en tekent voor de ontbinding van Sasur.
Toch?
Voor het gemak heb ik de jaarrekening bijgevoegd voor wie het nog niet had gezien.

Eldridge D. Zaandam BMus
pdf-icon.gif sasur_jaarrekening_2011.pdf                
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March