SBDC presenteert danstheater ‘Drang’
27 Feb 2015, 11:00
foto
Sana Budaya Dance Company dansers presenteren ‘Drang’ tijdens de generale. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Sana Budaya Dance Company (SBDC) voert komend weekend de voorstelling ‘Drang’ op in de Eddy Wessels Gehoorzaal. Een danstheater vol Indonesisch(Javaans)-contemporaine, expressieve dansstijlen van de choreograaf Dweight Warsodikromo. Met veertien dansers beeldt hij “de drang naar meer succes over de ruggen heen van de medemens uit. En dit zonder stil te staan bij de consequenties.”

‘Drang’ is geen gewone voorstelling waarbij verschillende dansjes elkaar opvolgen. Vijftig minuten lang nemen de dansers het publiek mee in hun zoektocht naar waar het is misgegaan in het leven. Wij mensen zijn egoïstisch aan het worden. Wij denken alleen aan onszelf, gaan voor steeds meer rijkdom, carrière en macht en blijven de aarde vervuilen, licht Warsodikromo zijn gedachtegang achter het stuk ‘Drang’ toe. “Wij vergeten ons gezin, de medemens, de natuur, de toekomst.” Op new age, fusion en klassieke muziek zetten de dansers dit verhaal neer. “De voorstelling stemt tot nadenken”, zegt Warsodikromo, “is dit de prijs van succes?” De choreograaf heeft graag dat bezoekers op de eerste plaats genieten van de dans. “Zij zullen vanzelf het programmaboekje herlezen om de voorstelling beter te begrijpen, erover discussiëren en hopelijk inzien dat er een ommekeer in het leven nodig is.”

De voorstelling kent geen dialogen, “ik ben geen tekstschrijver, maar een bewegingsmens”. Toneel combineren in het stuk zou het zwaarder maken voor de dansers. Er is ook geen rolverdeling, elke danser vertelt het verhaal. “Wie mij kent weet dat ik altijd in mijn bewegingen speel met de natuurelementen: aarde, lucht, vuur en water.” Deze elementen heeft hij verwerkt in de klassieke en moderne dansstijlen, afgewisseld door pencak silat, wajang en djaran kepang moves. Warsodikromo heeft de choreografie vorig jaar in elkaar gezet en de SBDC heeft deze opgevoerd tijdens het Let’s Dance Internationale Festival te Leicester, Engeland en in het Bijlmer Parktheater te Amsterdam. “De voorstelling is toen heel goed opgevangen, en ik heb die nu hier en daar aangepast. Er zijn ook nieuwe dansers bij en de kostuums zijn klassiek gehouden.”

In het voorprogramma beelden de dansleerlingen van de Soeki Irodikromo Volksacademie voor Kunst en Cultuur, de tocht van de Java immigranten en het leven op de plantages uit. De SBDC en de Soeki Irodikromo Volksacademie zijn beide deel van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI), die in aanloop naar 125 jaar Javaanse Immigratie in augustus 2015, verschillende fundraisingsactiviteiten organiseert. Warsodikromo, sinds 2012 VHJI voorzitter en SBDC docent, staat voor het preserveren en promoten van de Surinaamse Javaanse cultuur. Met ‘Drang’ wil hij ook jongeren laten inzien dat cultuur meer is dan alleen dansen op traditionele gamelan. “Je kunt meer doen met kunst, muziek, dans of taal. Door te ondernemen kun je geld verdienen met je cultuur.”
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April