Brandstichter krijgt een jaar celstraf
27 Feb 2015, 09:00
foto


Wilfred T. is door rechter Marie Mettendaf op de rechtszitting donderdag veroordeeld voor een celstraf van twaalf maanden onvoorwaardelijk. Ook zal de veroordeelde psychisch begeleid worden. Hij heeft op 7 november van het afgelopen jaar opzettelijk brand gesticht in de woning van zijn vriendin. De rechter achtte opzet in de brandstichting bewezen.

De veroordeelde verklaarde dat zijn vriendin de relatie wilde beëindigen en hij kon dat niet verwerken. Hij besloot een einde aan zijn leven te maken. Hij ging naar de woning om vergif in te nemen. Daar aangekomen kon hij het verdelgingsmiddel niet vinden. Hij had een auto van een vriend geleend en hij herinnerde zich dat er in de autobak een emmer met benzine was. Hij nam de brandstof en overgoot zichzelf ermee op het balkon van de woning. Daarna liep hij naar de keuken en de benzine droop van zijn lichaam af. Hij zocht naar een aansteker en inspecteerde welke van deze aanstekers bruikbaar waren. Maar, de vonk was goed genoeg om het huis in de as te leggen. De veroordeelde zag de vlam en voelde de hitte. Hij nam de benen, maar liep brandwonden op.

De volgende dag meldde Wilfred T. zich bij het ziekenhuis aan, omdat hij verpleegd moest worden. Hij werd toen aangehouden. Officier van justitie, Reshmi Rathipal, merkte op dat de man met opzet de woning in brand stak. Indien hij suïcide neigingen had, kon hij deze buiten de woning gepleegd hebben. Ook zou hij dan niet weggerend zijn voor zijn leven om zich daarna te laten verplegen in het ziekenhuis. Zij voerde aan dat indien de man niet meer wilde leven hij in de woning gebleven zou zijn.

Raadsman Robby Dens voerde aan dat de man uit onzorgvuldigheid heeft gehandeld. Volgens hem kan er geen sprake zijn van voorwaardelijk opzet. Dens zei dat zijn cliënt zichzelf van kant wilde maken. Rechter Mettendaf voerde aan dat er wel voorwaardelijk opzet aanwezig is geweest bij de brandstichting. Ook vroeg zij zich af of de veroordeelde niet per ongeluk brandwonden had opgelopen. Zij legde de straf conform de eis van het Openbaar Ministerie op.

Wanita Ramnath
Advertenties