Conservation Drones ingezet voor natuurbescherming
27 Feb 2015, 02:00
foto
Minister Steven Relyveld en directeur van CIS, John Goedschalk.


De Dienst ’s Lands Bosbeheer krijgt in de vorm van twee Conservation Drones, ondersteuning van Conservation International Suriname (CIS) bij het beschermen van in Suriname beschermde natuurgebieden. De twee onbemande patrouille vliegtuigjes, zijn door John Goedschalk, directeur van CIS, overhandigd aan minister Steven Relyveld, van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB).

De Dienst ’s Lands Bosbeheer is een werkarm van RGB. Door de soms moeilijk begaanbare Surinaamse natuur, is het niet eenvoudig om op adequate wijze toezicht te houden. Ook een gebrek aan voldoende mankracht en financiële middelen zijn obstakels voor het ontwikkelen en uitvoeren van een efficiënt bosbeheerplan door RGB. De Conservation Drones kunnen in dit verband efficiënte hulpmiddelen zijn, zegt de voorlichting van CIS.

In kaart brengen biodiversiteit
Relyveld sprak bij het in ontvangst nemen van de Conservation Drones over het beschermen van de mangroven in het kustgebied. Verwijzend naar de recente overstroming bij Weg naar Zee, gaf hij aan eveneens een mogelijkheid te zien voor het inzetten van de drone techniek en droeg de jachtopzieners, die ter plaatse aanwezig waren, op hier werk van te maken.

Goedschalk zegt dat dit project mede mogelijk is gemaakt door Friends of Green Suriname, een collectief van Surinaamse ondernemers. De drones zijn met hun financiële steun aangeschaft en zijn de afgelopen weken de jachtopzieners van RGB getraind in het besturen van de vliegtuigjes. Er komt na zes maanden een vervolgtraining over het besturingssysteem en de interpretatie van de verzamelde data.

Conservation Drones zijn hulpmiddelen die nuttig zijn om gedetailleerde hoge-resolutie afbeeldingen van voorwerpen op de grond te kunnen maken om zodoende de biodiversiteit in kaart te kunnen brengen. Daarmee kunnen onder andere menselijke activiteiten in kaart worden gebracht die de natuur bedreigen zoals houtkap, mijnbouw en stroperij. Het versterken van de capaciteit van de overheid ten aanzien van een effectief beheer van natuurgebieden is een van de speerpunten van het beleid van Conservation International, zegt het instituut.
Advertenties