Argentinië stemt in met ontbinding inlichtingendienst
26 Feb 2015, 14:00
foto
Het Argentijns Congres heeft ingestemd met ontbinding van de inlichtingendienst. (Foto: Reuters)


Het Argentijnse Congres heeft een wetsvoorstel om de inlichtingendienst van het land te ontmantelen goedgekeurd. Het secretariaat van de inlichtingendienst zal worden vervangen door een nieuw federaal bureau dat verantwoording zal afleggen aan het Congres.

President Cristina Fernandez de Kirchner had het voorstel vorige maand opgesteld na de dood van speciale aanklager Alberto Nisman. Ze beschuldigde een onbetrouwbare agent ervan dat hij Nisman misleidende informatie had gegeven. Nisman was bezig met een onderzoek naar de betrokkenheid van de overheid bij de aanslag op een joods centrum, waarbij 80 mensen omkwamen. Het lagerhuis van het Congres heeft met 131 tegen 71 het wetsvoorstel erdoor gekregen. De Senaat had zijn zegen al gegeven aan het wetsproduct.

Tijdens een zes uur durende debat, hebben oppositionele wetgevers herhaaldelijk hun onvrede geuit over de nieuwe wet. Onder het nieuw wetsproduct gaat de toezicht van alle telefoontaps van de inlichtingendienst naar de procureur-generaal. De wetgevers zeiden dat ze zich ongemakkelijk voelden met de nauwe banden tussen de regering en de huidige procureur-generaal. Ze zijn ook bezorgd over de rol die legerleider Cesar Milani zou vervullen bij het inwinnen van inlichtingen in het kader van de nieuwe wet.

Het nieuwe agentschap zal naar verwachting binnen 90 dagen worden ingesteld, nadat president Fernandez het wetsvoorstel tot wet zal hebben verheven. Het staatshoofd heeft betoogd dat het te laat was voor een hervorming van de Argentijnse inlichtingendiensten. Ze zei dat het agentschap veel van dezelfde structuur had behouden die er was tijdens de militaire regering. Fernandez vindt dat de inlichtingendiensten meer verantwoording moeten afleggen. "We moeten de inlichtingendiensten transparanter maken, omdat ze de belangen van het land niet dienen", zei de president in een televisietoespraak in januari.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April