Powakka blij met voorschoolse educatie
25 Feb 2015, 19:00
foto
De pupillen van de Prey Skoro Powakka krijgen de basisvaardigheden aangereikt.


Samen met de ouders, kinderen, het dorpbestuur en de basisschool heeft dinsdag de officiële opening plaatsgevonden van de Prey Skoro in Powakka. Momenteel zijn er twaalf peuters en er is capaciteit voor nog twee. “Wij zijn bijzonder blij met de Prey Skoro, omdat voorschoolse educatie belangrijk is”, zegt schoolleider Ronald Hanenberg van de St. Wilhelmusschool, aan Starnieuws.

Vorig schooljaar is een proefproject begonnen met vijf kinderen. Uit die groep zijn de eerste schoolrijpe driejarigen in de kleuterklas ingeschreven. Nu al zijn er aanmeldingen voor tweejarigen die in oktober met de school beginnen.

Dat er een Prey Skoro is in Powakka, een dorp waar kinderen van deze leeftijd gewoon bij mama blijven, betekent heel veel voor basya Lucine Sabajo. Het onderwijs begint bij deze kleine Surinamers. Ze heeft heel stille kinderen zien veranderen in heel flinke. “Je merkt de vooruitgang in vooral de taalontwikkeling. Ze durven veel meer”, zegt ze. Ook ouders zijn bewust geworden van de voordelen die voorschoolse educatie biedt.

Yvonne Karels-Helsijnen van Saga-Interproject zegt dat schoolleider Hanenberg ruim twee jaar terug de behoefte voor een Prey Skoro in het dorp aangaf. Om een Prey Skoro te starten moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Voor Powakka was het beschikken over een ruimte het grootste probleem.

Samenwerkingspartners
Voor het realiseren van de Prey Skoro Powakka is Saga- Interproject op zoek gegaan naar medefinanciering. Het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) heeft op de St. Wilhelmusschool een lokaal beschikbaar gesteld. Door het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling zijn twee leerkrachten beschikbaar gesteld die door Saga-Interproject gecoacht en getraind worden in het programma Basic Learning4kids dat de basis is van de Prey Skoro Methodiek. In mei 2014 is uiteindelijk de Prey Skoro geopend, mede door de financiering van het Skanfonds.

Een Prey Skoro is een voorschool, die gekoppeld is aan een basisschool, welke de ontwikkelingskansen van kinderen bevordert en waar sprake is van een pedagogische doorlopende leerlijn. Momenteel zijn er elf Prey Skoro’s. In het 3e kwartaal van dit schooljaar gaan vier nieuwe Prey Skoro’s van start, twee in Nickerie en twee in Wageningen. Deze scholen worden mede mogelijk gemaakt door financiering van het Maagdenhuisfonds, Stichting Zonnige Jeugd en Staatsolie Foundation Suriname. De vaste samenwerkingspartners RKBO, EBGS en het Minov zorgen voor hun vaste bijdrage aan dit programma. Saga Interproject doet de exploitatie van Prey Skoro voorscholen in Suriname.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April