Bouterse gehuldigd bij 35ste herdenking machtsovername
25 Feb 2015, 01:07
foto
President Desi Bouterse legt de eerste krans bij het Monument van de Revolutie. (Foto: René Gompers)


In de stromende regen heeft president Desi Bouterse, in zijn hoedanigheid van leider van de revolutie, rond middernacht de fakkel ontstoken. Hij onthulde een plakkaat waarop de zestien namen van de coupplegers staan gegraveerd. Daarna werden de gebruikelijke kransen gelegd bij het Monument van de Revolutie. Vannacht is de machtsovername voor de 35ste keer herdacht. Bouterse, die vier jaar terug de groep van zestien, een speciale onderscheiding gaf, werd nu ook gedecoreerd.

Enkele mensen van het eerste uur hebben besloten Bouterse ook een medaille te omhangen, deelde Ramon Abrahams mee. Hij werd op 25 februari 2011 samen met Badresein Sital en Laurens Neede van de militaire vakbond, die gevangen zaten in het in brand geschoten politiehoofdkwartier, ook gehuldigd. Abrahams merkte op dat Bouterse zich 35 jaar lang onbaatzuchtig heeft ingezet voor land en volk.

Bouterse stond niet alleen stil bij 25 februari 1980, maar haalde aan dat sinds Abraham Crijnssen in 1667 schoten loste en Suriname in bezit nam, velen strijd hebben geleverd tegen de onderdrukking. Hij merkte op dat plantages verbranden, plantagehouders neersabelen niet geleid hebben tot machtsovername. Dit is 35 jaar geleden wel gebeurd door de militairen. Aan alle progressieven is gevraagd om een bijdrage te helpen leveren. Bouterse bedankte eenieder die een bijdrage heeft geleverd in de afgelopen periode. Hij zei bijzonder trots te zijn op de groep van zestien en andere die op de voor- en achtergrond bezig zijn.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April