President kondigt 'wireless government' aan
25 Feb 2015, 00:00
foto
President Desi Bouterse spreekt de massa toe bij het 'Revo plein'. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft woensdagavond tijdens de massameeting meegedeeld dat Suriname naar een 'wireless government' moet. Binnen vijf jaar moeten alle Surinames, waar ze ook wonen, beschikken over dezelfde faciliteiten. Er moet een verandering (video) komen in het land, waarbij iedereen nodig is.

Dit is het toekomstbeeld dat Bouterse het publiek heeft voorgehouden. Hij gaat voor nog een termijn van vijf jaar. De politicus merkte op dat er op het gehele grondgebied van Suriname water, elektriciteit, internet, telefoon en toegang tot media moet zijn. Hij benadrukte dat er gigantisch veel werk te doen is. Bouterse zei dat de digitale democratie overal ingevoerd moet worden.

Bouterse merkte op dat als iemand van Kawemhakan een uittreksel van SRD 1 moet halen, hij twee vaten olie moet hebben om naar Albina te varen. Een vat olie kost in het binnenland SRD 1500. Dan moet hij een bus pakken om naar de stad te gaan. Dan moet hij nog hopen dat het loket open is. Hij keert de volgende dag terug en moet weer olie kopen. Deze situatie moet volgens Bouterse veranderen. Een uittreksel moet in het dorp bij de kapitein kunnen worden uitgedraaid.

De president merkte op dat er best zware financiële tijden meegemaakt worden. De inkomsten zijn met SRD 1 miljard afgenomen door de zware terugval van de prijzen van goud en olie op de internationale markt. Minister Andy Rusland van Financiën heeft op de rem getrapt. Niet alle grote ondernemers kunnen worden betaald, maar gezorgd zal worden dat de 'kleine man' wel aan zijn geld komt. Hij haalde aan dat ondanks alle problemen, Suriname het goed doet. De economie is gegroeid met 3.6%. Dit is volgens hem de allerbeste prestatie in heel Zuid-Amerika. In 2016 zal de economie weer aantrekken.
Advertenties