Slot en grendel houden crècheleidsters niet tegen
24 Feb 2015, 20:02
foto
Met duwen en trekken is het de crèchemedewerkers gelukt om binnen te komen op het terrein van KKF, waar een huldiging op het programma stond van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. (Foto: Raoul Lith)


“Tide, tamara, we strey go moro fara”, zongen de stakende crècheleidsters uit volle borst vanaf het Abo-gebouw richting de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Op dat tijdstip moest er een huldiging van de jubilarissen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) plaatsvinden. De schermutseling die ontstond, zorgde uiteindelijk ervoor dat er een gesprek komt maandag.

De adviseur van de Bond van Landsdienaren Crèches (BLC) en voorzitter van de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL), Hugo Blanker, geraakte op den duur in een woordenwisseling met een medewerker van het ministerie bij de poort. Door te duwen en te trekken gelukte het de COL-voorzitter de poort open te houden zodat de actievoerenden het KKF-terrein konden betreden. De medewerker probeerde de poort op slot te doen.

Niet alleen de hoofdingang probeerde de portier op slot te doen, maar ook de deur van de grote hal waar de huldigingsactiviteit van Sozavo gehouden zou worden. In een vaart liepen de COL-voorzitter en de crècheleidsters naar de ingang van de hal om de activiteit te verstoren. Op deze manier probeerde Blanker aandacht te trekken voor de problemen van de crèchemedewerkers. “We willen ontvangen worden door de minister van Sozavo. Ze moet ons wel namens de president toespreken”, zei Blanker. Er werd door de crècheleidsters heen en weer geschreeuwd dat ze ook gehuldigd willen worden. “Ik ben al 33 jaren in dienst en ben nog niet gehuldigd geworden voor mijn dertigste dienstjaar”, klaagde Fyllia Gemerts, crècheleidster bij de Kokorie Crèche.

De beleidsadviseur Marinus Cambiel, en de onderdirecteur Administratieve Diensten, Gregory Corinde, van Sozavo probeerden Blanker en zijn actiegroep tot rust te brengen. Ook de politie werd erbij gehaald voor assistentie. Uiteindelijk arriveerde minister Alice Amafo ter plekke om de actievoerenden mede te delen dat er met de Raad van Ministers is gesproken over dit probleem en dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken het bestuur van de actievoerenden maandag verwacht voor een gesprek.

Na de mededeling van Alice Amafo, zei Blanker dat hij verwacht dat de crèches vrijdag de deuren weer open zullen gooien. Dit in afwachting op het resultaat dat zal voortvloeien uit het gesprek dat maandag gevoerd zal worden. “Anders sluiten we de deuren weer”, dreigt Blanker.

Ruiz Kartoredjo
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March