Bewoners Bedevaartsoord weer naar huis
24 Feb 2015, 04:00
foto
Brandweermannen bezig met de schoonmaak van het terrein van het Bedevaartsoord. (Foto: Leroy Troon)


Vier dagen nadat de Atlantische Oceaan heftig tekeer is gegaan te Weg naar Zee, zijn de bewoners van het Bedevaartsoord weer naar hun huis teruggekeerd. 35 personen hebben hun woonplaats moeten verlaten door de wateroverlast en de blubber die achtergebleven was. Kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), heeft de brandweer ingeschakeld voor de grote schoonmaak.

De bewoners zijn door het NCCR opgevangen in het gemeenschapshuis te Awarahe. Veel vrijwilligers en familie hebben dagenlang geholpen om de mensen die geëvacueerd waren te helpen. Zij zijn dankbaar voor de hulp die geboden is door de overheid, familie, vrienden, kennissen en de samenleving.

Pandiet Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaartsoord, zegt aan Starnieuws dat hij intussen begonnen is om de dijk rond het bedevaartsoord te versterken. Er zijn stenen en zand gekocht hiervoor. "Er zijn veel toezeggingen gedaan, maar wij gaan niet wachten. Wij beginnen alvast met het werk, want de volgende springvloed wordt rond 20 maart verwacht", legt Bajnath uit.

De hulpdam die opgezet wordt door het ministerie van Openbare Werken, zal het Bedevaartsoord, dat pal aan zee ligt, niet beschermen. Hetzelfde geldt voor meer dan veertig mensen die bij het oord wonen. President Desi Bouterse had tijdens zijn oriëntatiebezoek beloofd dat nagegaan zal worden hoe het Bedevaartsoord en het Crematorium behouden kunnen worden. Het is nog niet duidelijk welke stappen de regering zal ondernemen, zegt Bajnath. Hij benadrukt dat grote delen van de kust en ook Paramaribo-Noord niet veilig zijn. Structurele maatregelen zijn nodig om de kust te kunnen beveiligen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April