CBvS zet meer stappen voor herstel balans valutamarkt
23 Feb 2015, 19:55
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft op verschillende niveaus maatregelen genomen om rust te brengen op de valutamarkt. Hiervoor is het nodig om de vraag en het aanbod in balans te brengen. Het besluit is genomen om drie banken te betrekken bij de verkoop van US$ 300 of euro aan personen die hiertoe de noodzaak kunnen aantonen. De Surinaamse Postspaarbank zal haar filiaal in Nickerie, Godo in Albina en de Volks Crediet Bank in Para inzetten hiervoor. Ook de cambio's zullen vreemde valuta onder voorwaarden beschikbaar krijgen om te kunnen voldoen aan de vraag.

De cambio's hebben in een gesprek met de CBvS aangegeven een tekort te hebben aan US-dollars. Zij zullen ook een bijdrage leveren om de valutamarkt te helpen stabiliseren, waardoor de rust terugkeert. Er worden constructies besproken om vraag en aanbod in evenwicht te krijgen. Om aan de importvraag van de economie te voldoen, gaan de valuta-interventies in verhoogd tempo door. Dit is nodig om de importen voor de productie en basisgoederen normaal voortgang te doen vinden.

De productie en consumptie mogen volgens de CBvS geen last ondervinden van gedaalde internationale prijzen van de exportgoederen. Door de Centrale Bank zullen bepaalde controle mechanismes worden ingebouwd zodat er zekerheid is dat de interventie middelen doelmatig worden besteed. Door te interveniëren zorgt de CBvS samen met de algemene banken er ook voor dat de allocatie van deviezen geordend en volgens maatschappelijke prioriteiten (basisgoederen en productie middelen) plaatsvindt. Met het bedrijfsleven zijn er gesprekken gaande over de bestaande knelpunten in de voorziening en aanwending van deviezen. Nagegaan wordt hoe gezamenlijk tot een werkbare oplossingen te komen. De CBvS vraagt eenieder om mee te werken aan een gezonde valutamarkt, die ondersteunend is aan een duurzame ontwikkeling van de economie en het betaalsysteem.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March