‘Natuurkunde knobbels kiezen voor particuliere sector’
24 Feb 2015, 14:00
foto
Balram Soemeer, directeur van het Miranda Lyceum


Dat er een tekort is aan leraren voor natuurkunde, komt omdat scholieren met de beta-vakken in het pakket veelal kiezen voor een technische- of medische studie. Dit is de ervaring van Balram Soemeer, directeur van het Miranda Lyceum. Hij verzorgt al 29 jaar onafgebroken het vak natuurkunde op het vwo en is al 16 jaar als parttime docent verbonden aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL).

Al vier jaar op een rij heeft het Miranda Lyceum landelijk de beste scholieren van het vwo afgeleverd, die steengoed zijn in het vak. “Ze zouden een goede job doen als leraar natuurkunde”, zegt Soemeer. Twee van hen doen Geneeskunde, de andere doet civiel techniek in Delft terwijl één elektrotechniek studeert in België.
Een andere oorzaak voor het tekort is dat veel natuurkunde knobbels kiezen voor een baan in de particuliere sector, omdat die beter betaalt. Recent heeft Soemeer nog contact gehad met een Surinamer die in 1983 is afgestudeerd van het Miranda Lyceum en nu werkt in Hongarije.

Accreditatie
Om het tekort enigszins te verzachten is het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling onlangs gestart met een LO-Natuurkunde voor 19 leraren op het IOL. De LO opleidingen waren jaren terug afgebouwd. Door de hervatting hiervan zal de werkdruk voor leraren in dit vak op voj niveau enigszins worden weggenomen. Zeker 50% van de ingeschrevenen geeft al les. Hij hoopt dat ze door deze opleiding worden versterkt in hun functioneren.

Op vos-niveau zijn er ongeveer 25 leraren die natuurkunde verzorgen. Van dit aantal is 30 procent volledig bevoegd, dus in het bezit van een moB diploma. Ondanks dit gegeven worden er kwalitatief goede scholieren afgeleverd, benadrukt Soemeer. Echter geeft hij aan dat er moet worden gewerkt naar volledig bevoegde leraren, omdat dit voor accreditatie een vereiste is. Binnenkort halen twee leraren een MO-B akte. Over 2-3 jaren is er weer een nieuwe groep die afrondt. “Het zijn mensen die al voor de klas staan en doorstuderen, dus dat stemt goed”, zegt de directeur van het Miranda Lyceum.
Advertenties