Blog: Kleurrijk politiek landschap
18 Feb 2015, 19:00
foto


Het is paars, wil nog vijf jaar maar is voor nu de meerderheid in de assemblee kwijt. Het heeft de afgelopen vijf jaar op sociaal gebied een aantal zaken gerealiseerd waar ook de meest fervente tegenstanders niet om heen kunnen. Echter de monetaire staatshuishouding ziet er anders uit dan vijf jaar geleden en kenners vrezen het ergste. Corruptieschandalen welke elkaar in rap tempo opvolgden verdwenen steevast in de doofpot en bleven daar ook.
Het is geel en kan vooralsnog geen vrienden vinden om samen mee de verkiezingen in te gaan. Strooit met geld en hanteert daarbij het motto ‘geri e regeri’. Het huidig leiderschap heeft het nu al verder gebracht dan menigeen in de tachtiger jaren ooit voor mogelijk hield.

Het is oranje lijkt sterker dan ooit tevoren en gaat al maanden huis aan huis om complete buurten te mobiliseren op weg naar de verkiezingen. Het leiderschap binnen die partij toont een vechtlust en strijdvaardigheid die andere partijen missen. Anno 2015 net als menig andere partij echter nog steeds sterk langs etnische lijnen georganiseerd.

Het is rood-wit, pleegde verraad naar haar eigen combinatie in 2010 en heeft zichzelf uiteindelijk de regeringscoalitie uit gechanteerd. Om vervolgens tot grote verbazing en ergernis van velen toch weer opgenomen te worden in een coalitie van dezelfde partners die zij de rug toekeerde.

Het is groen en heeft in de recente politieke geschiedenis een wezenlijke rol vervuld bij de onafhankelijkheid, de terugkeer naar de democratie en het stabiliseren en terugwinnen van het vertrouwen in onze munt. Het is echter niet meer die partij van weleer en heeft ingeboet aan mobilisatiekracht en charisma.
En dan hebben wij het nog niet gehad over rood, roodzwart, roodgroen, roodgeel, rood-wit-groen, en alle andere kleurencombinaties die nu her en der opduiken. Eindeloos kun je doorgaan met het typeren van ons politiek landschap anno 2015. Feit is dat wij nu drie maanden verwijderd zijn van de verkiezingen en nog veel te weinig geïnformeerd worden over de inhoud van verkiezingsprogramma’s.

De kiezer in spagaat kan dan het gevolg zijn. Oog hebben voor de verworvenheden van de afgelopen vijf jaar en ook eerlijk onder ogen zien de ravage die onwillekeurig een soort déjà vu oproept. Of terug naar de ‘oude politiek’ die niet lijkt te leren met wie je wel en met wie je niet meer hoort samen te werken. En dat je niet eeuwig je kunt blijven beroepen op ooit verworven mijlpalen. Het alternatief, zo dat er is, komt (nog) niet aan bij de massa, en brengt nog onvoldoende tot uiting waar qua inhoud zij een verschil kan en wil maken!
De inhoud en ontwikkelingsvisie zijn kennelijk niet de basis van waaruit combinaties worden gevormd; integendeel het gaat om alles behalve de inhoud! Waar kies ik voor als ik op 25 mei mijn stem uitbreng? Of anders: waar stem ik absoluut tegen? De informatie naar de samenleving toe over de inhoud van verkiezingsprogramma’s is nu nog steeds ver beneden maat. Of zijn de programma’s nog in de maak?

Ook billboards hoe groot en hoe mooi ook, zijn geen verkiezingsprogramma. Ik vrees dat deze verkiezingen bij ongewijzigde wijze van campagnevoering zich zullen kenmerken door een enorm lage opkomst veroorzaakt door een afgebrokkeld geloof en vertrouwen in de politiek.
Wat overblijft zijn dan de mensen die gecompenseerd met een t-shirt, pet, maaltijd en transport hun stem uitbrengen. En daarmee ons aller toekomst voor de komende vijf jaar bepalen. Ik hoef u niet te vertellen dat die toekomst er dan alles behalve rooskleurig uitziet!


Helyante Mac-Donald
www.CrossedLinesadvisory.sr/blog CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L. Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer. Dienstverlening op het snijvlak van Organisatie inrichting, Businessplanning en Marketing is waar de passie ligt van deze veelzijdige bedrijfseconoom. Schrijven is een sterk verwaarloosde hobby die zij, nu haar dochter uit huis is, met veel plezier weer heeft opgepakt.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March