Randjietsingh: Knieval Parmessar is ernstige afgang NDP
04 Feb 2015, 06:00
foto
Assembleelid/ondervoorzitter VHP, Radjkoemar Randjietsingh.


De politicus Radjkoemar Randjietsingh (fractieleider Nieuw Front/ondervoorzitter VHP) vindt dat het ernstig is gesteld met een partij die op zijn knieën moet gaan voor stemmen. De knieval (video) van NDP-topper Rabin Parmessar (minister van Openbare Werken) op de wijkvergadering te Land van Dijk, is volgens Randjietsingh een teken van de ernstige afgang van zijn partij. Immers, indien zijn partij zo sterk is zoals beweerd wordt, zou hij geen knieval nodig hebben.

Randjietsingh vindt het frappant dat kennelijk wegens het ontbreken van issues, het volk nu weer vrees wordt aangejaagd voor overname door buitenland. Het volk wordt weer getrakteerd met achterhaalde issues van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het volk weet volgens hem beter. "Het zou goed zijn om, voordat je een ander beschuldigt, zelf in de spiegel te kijken, en je af te vragen wie concreet de belangen van het volk te grabbel heeft gegooid", stelt de politicus. "Met veel gemak kan concreet worden aangegeven dat het buitenlandse bedrijf Surgold, door de heer Parmessar en zijn coalitie, enorm is bevoordeeld ten nadele van het volk van Suriname. In strijd met de Mijnbouwwet, is in de area of interest, 400.000 ha, goedgekeurd en is overeengekomen dat participatie van Suriname bij exploitatie in dit enorm groot gebied, buiten de orde is. De mijnbouwwet geeft aan dat exploitatie rechten maximaal 10.000 ha groot mogen zijn. Ik geef slechts één voorbeeld", zegt Randjietsingh.

Parmessar heeft als toenmalige voorzitter van de NH-commissie in De Nationale Assemblee, eveneens in afwijking van de Mijnbouwwet, doen goedkeuren en wel in het belang van de multinational, dat nieuwe rechten van exploitatie binnen de area of interest, zullen worden verleend, indien die de wens daartoe te kennen geeft. Dit binnen 90 dagen, een dwingende verplichting voor de Staat, zonder dat nieuwe voorwaarden gesteld mogen worden aan de hand van haalbaarheidsstudies! " Wie behartigt de belangen van het buitenland?"

Belangen buitenland
Met deze overeenkomst zijn dus alle goudreserves op of onder ca 400,000 ha geheel en geruisloos gegaan voor exploitatie door de multinational. Suriname heeft alleen het recht van optie tot deelname in het Meriam goudproject (17.000 ha). "Wie behartigt de belangen van het volk? De belangen van de buitenlander zijn bijzonder goed gediend met verwaarlozing van de belangen van ons eigen volk, in het bijzonder de belangen van onze jongeren en onze toekomstige ontwikkeling. In plaats van op de knieën gaan voor het belang van het volk, is deze bevoordeling van de multinational met veel vreugde goedgekeurd! Wie geeft dit land over aan het buitenland?"

"Het zou sierlijk zijn indien een oprechte en eerlijke knieval gedaan werd voor de stopzetting van misbruik van bevoegd en onderhandse gunningen, voor stopzetting van een beleid met als resultaat ernstige armoede, ernstige misdaad in het land, ernstige aanneembare corruptie beschuldigingen", zegt Randjietsingh. Hij somt nog op "verkoop van vele honderden miljoenen US dollars vreemde valuta uit de reserves van het volk, van steeds stijgende wisselkoersen, voor realisatie van de beloftes voor werkgelegenheid en woningbouw. Randjietsingh wijst er op dat staatsleningen zijn gegroeid tot ca 1.7 miljard US dollars, en wel zonder enige vooruitzicht voor verbetering van de levenscondities van het volk. Het is heel erg jammer dat daarvoor geen knieval is gedaan."
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April