Venezuela legaliseert dodelijk geweld bij protesten
31 Jan 2015, 20:00
foto
De Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino Lopez.


Voortaan kunnen soldaten in Venezuela het vuur openen tijdens demonstraties als ze het gevoel hebben dat hun leven in gevaar is. De regering in Caracas heeft regels voor handhaving van de openbare orde uitgebreid met het gebruik van dodelijk geweld.

Volgens minister van Defensie, Vladimir Padrino Lopez, zijn de wijzigingen aangebracht naar aanleiding van de drie maanden durende gewelddadige protesten vorig jaar. Burger rechtengroepen in Venezuela zeggen dat de nieuwe regels ‘gevaarlijk vaag’ zijn. Lopez zegt dat het de bedoeling is om een protocol te maken om troepen te trainen en te verbeteren hoe om te gaan met openbare protesten. Maar hij stelt dat de regels zijn geschreven als een ‘diepgaande reactie op de mensenrechten, op leven en op demonstranten.’

Voor de Venezolaanse ombudsman, Tarek Williams Saab, zijn de voorschriften "zeer duidelijk over het progressief en gedifferentieerd gebruik van geweld" en is het doel "om de rechten en de mensenrechten in demonstraties te beschermen". Hij reageert op een reeks van kritiek van maatschappelijke groeperingen. Marcela Maspero van de Nationale Arbeiders Unie noemt de plannen een directe bedreiging voor de arbeidersklasse. “Het zijn de werknemers die in de afgelopen jaren de belangrijkste deelnemers aan de sociale protesten in het land zijn geweest.” Ze zegt dat het land door moeilijke economische tijden ging, en er protesten zijn geweest over de ernstige problemen in de voedselvoorzieningsketen en de verhoging van de benzineprijs. Ze ervaart de regels van de regering als een waarschuwing aan de arbeiders.

Maatschappelijke groeperen vinden de regels ongrondwettelijk, omdat de grondwet het gebruik van vuurwapens om vreedzame demonstraties te bedwingen uitdrukkelijk verbiedt. De regels komen een paar dagen voor de verjaardag van het begin van de vorig jaar drie maanden durende protesten tegen de regering in verschillende steden waarbij ten minste 40 mensen – politie en demonstranten – zijn omgekomen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April