Conservatorium van Suriname debuteert met ‘Not Afraid’
31 Jan 2015, 16:00
foto
Elvin Pool zingt Endless Night met koorbegeleiding tijdens de generale ‘Not Afraid’. (Foto: Ranu Abhelakh)


Flitsende lichten, roze strikdassen, opzwepende muziek, disco moves, Afrikaanse danspassen, en dan die stemmen! In de Eddie Wessels Gehoorzaal presenteren vocalisten en muziekkanten van The Green Conservatory vanavond de muziektheater voorstelling ‘Not Afraid’. Een debuut optreden van het Conservatorium van Suriname als school, na een cursus zangtechniek!

Gastdocent Jeannine La Rose heeft ter afronding van haar cursus Estill Voice Training System (EVTS) samen met de leerlingen deze voorstelling in elkaar gezet. “EVTS is een op wetenschap gebaseerde zangtechniek over hoe ons steminstrument werkt. Je leert over hoe onze stembanden werken. Hoe deze helemaal te ontleden, weer in elkaar zetten en op een gezonde manier je stem te gebruiken en verschillende klanken te kunnen maken.” Drie maanden lang, vanaf begin november 2014 heeft La Rose theoretische kennis overgedragen en gewerkt aan techniek. In individuele lessen zijn solo’s behandeld, ontleed en hebben de studenten geleerd hoe deze nummers het best te presenteren en is de show voorbereid.

“Na theorie volgt praktijk, een zanger is niets zonder performance.” Not Afraid is geen musical, geen liedje, liedje maar een echt verhaal. De studenten tonen ook hun ‘verborgen’ talenten in theater en dansscenes. Zingen komt uit het hart. Een zanger vertelt een verhaal en dat is breekbaar, kwetsbaar of happy, benadrukt La Rose. “Je staat op het podium en dat voelt soms aan alsof je naakt staat, als je je emoties laat zien.” De gastdocent zegt dat ze hard aan de persoonlijke kant heeft gewerkt. “Ze moeten durven hun kwetsbaarheid, gekte te laten zien. Dat heeft de studenten op een hoger niveau getild. Ze beseffen: ik mag er zijn, ik ben uniek in mijn stem, in wat ik ben en in mijn zijn!” Behalve op het vocale gedeelte, ziet La Rose dan ook enorme vorderingen in de studenten, “mentaal is eenieder erg gegroeid”.

Het gevarieerd twee uren programma, bestaat uit acts, zes koorpartijen afgewisseld door vijftien solo’s en duets. “In Nederland had ik al een selectie gemaakt uit verschillende musicals, omdat er heel veel verschillende stem- en klankkleuren in voorkomen. Van swingend tot breekbare en kwetsbare ballads.” De studenten van het eerste tot het derde leerjaar die de EVTS-cursus hebben gevolgd, presenteren hun kunnen samen met de muziekstudenten. Er zijn beginnelingen ertussen maar ook personen die buiten de school hebben opgetreden zoals Elvin Pool, Rachidi Sanches, Louise Naarden, Jason Eduards en Ivan Ritfeld. “Alle niveaus hebben zichzelf zien meegroeien en krijgen de kans om met zijn allen op te trekken in deze voorstelling.”

The Green Conservatory bestaat pas drie jaar. Volgens La Rose heeft de school een zware start gehad, zijn ze continu bezig het curriculum te verbeteren, goede docenten te halen en zelf docenten te creëren. La Rose, afgestudeerde aan het Rotterdamse Conservatorium, zit al langer dan vijftien jaar in de muziek en zangpedagogiek. Zij is ervan overtuigd dat docenten en studenten van Conservatorium van Suriname de smaak te pakken hebben en beseffen hoe belangrijk het is om te steeds te performen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April