Zunder ingenomen met stap Jamaica in reparatieproces
01 Feb 2015, 16:00
foto
Armand Zunder


Het parlement van Jamaica heeft na twee intensieve debatten het standpunt ingenomen om te gaan voor reparaties voor in de koloniale tijd gepleegde genocide onder de Inheemse volkeren van dat eiland. Jamaica wil eveneens reparaties voor de nazaten van de Afrikanen, die gedurende honderden jaren door Engelsen tot slaaf zijn gemaakt. De parlementariërs zijn onder meer tot de conclusie gekomen dat de maatschappelijke positie waarin talrijke nazaten van Inheemsen en Afrikanen hedendaags verkeren, rechtstreeks te herleiden is uit de periode van het Engelse kolonialisme in hun land. De parlementsleden hebben de Jamaicaanse regering de instructie gegeven om acties in de richting van reparaties te ondernemen.

De voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, Armand Zunder, vindt het door het parlement van Jamaica genomen besluit zeer belangrijk in het ‘stap voor stap’ proces in de richting van reparaties van Engeland. Hij is intussen al in contact getreden met Vere Shepherd, die de voorzitter is van de Reparatie Commissie van Jamaica. Ook president Desi Bouterse en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zijn reeds officieus door hem van de Jamaicaanse parlementaire stap op de hoogte gesteld.
De door het Jamaicaanse parlement gedane stap en vooral de consequenties daarvan zullen volgens hem uitgebreid worden besproken tijdens een conference call, die de executives van de intergouvernementele Caricom Reparations Commission de komende zaterdag over uiteenlopende vraagstukken van de inmiddels 13 nationale reparatie commissies in het Caribisch Gebied zullen houden.

Zunder gaat er vanuit dat tijdens de volgende Caricom staatshoofden vergadering, die van 26-27 februari op de Bahama's zal worden gehouden, uitgebreid zal worden gesproken over het succes dat het Jamaicaanse parlement heeft geboekt. Hij verwacht dat het Jamaicaanse voorbeeld zal worden gevolgd door de staatshoofden, omdat een parlementair debat de weg vrijmaakt om met meer draagvlak de claim voor reparaties bij de ex-koloniale landen neer te zetten. Zunder deelt mee dat het vraagstuk van de claim voor reparaties op advies van de Caricom Reparatie Commissie ook in februari op de agenda van de Caricom staatshoofden geplaatst zal worden.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April