Simons stelt Georgië als voorbeeld voor Suriname
31 Jan 2015, 02:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en de ambassadeur van Georgië, Otar Berdzenishvili.


“Ik geloof dat als Georgië het kan wij het ook kunnen bereiken”, stelt de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons. “We lijken in veel opzichten op dit land.” De Staat Georgië heeft in 2004 radicale stappen ondernomen tegen corruptie in het overheidsapparaat. Daarnaast heeft het land zware hervormingen doorgevoerd om uit de economische malaise te komen.

Georgië is tegenwoordig zo goed als corruptievrij. Het land is op de ‘Ease of Doing Business Index’ in korte tijd van de 112ste plaats naar de top tien geschoten. Een delegatie uit Georgië was enkele dagen in Suriname om aan te tonen hoe de successen zijn bereikt. Het technische team heeft de kennis gedeeld met overheidsfunctionarissen en leden van het bedrijfsleven. Gesproken is onder andere over wat er nodig is om deze grote stappen te maken.

Belangrijk is dat eenieder op één lijn staat, de overheid, de bevolking en het bedrijfsleven, benadrukt Otar Berdzenishvili, niet-residerend ambassadeur van Georgië. Om korte metten te maken met de corruptie zijn er nieuwe wetten gemaakt, maatregelen getroffen die niet populair en controverseel waren, eenieder ongeacht de positie moest zich onderwerpen aan de maatregelen. Er was een hoog aantal ontslagen. Het politiekorps waar de corruptie hoogtij vierde, is in zijn geheel ontslagen geworden. Echter is ervoor gekozen om niemand te vervolgen. “Er is een streep getrokken, mensen pardon gegeven en zijn degenen die niet verwikkeld waren in de corruptie teruggenomen”, voegt Simons toe. “Men is gewoon een nieuwe dienst gestart.”

Afgerekend met corruptie
Er zijn omstandigheden gecreëerd om de corruptie weg te houden, geeft Berdzenishvili aan. “De salarissen zijn verhoogd en de dienstverlening geoptimaliseerd. Het klimaat voor zaken doen is top. Het volk gaat pas achter je staan als ze daadwerkelijk merken dat je werkt.” Er is afgedaan met systemen die corruptie of fraude in de hand kunnen werken. Zo kunnen bijvoorbeeld documenten als paspoorten en identiteitskaarten op een en dezelfde locatie in hooguit een uur afgehandeld worden. Er is helemaal gebroken met het dagenlang wachten, afdelingen aflopen en de keten van personen die voor een enkele dienst nodig zijn geweest.

De Georgiërs zijn er op uitnodiging van het Surinaamse parlement. In 2013 heeft een delegatie van De Nationale Assemblee een bezoek gebracht aan het land. De Surinaamse delegatie is erg onder de indruk geweest van de systemen. “In Georgië hebben we de juiste partner gevonden om de problemen aan te pakken waarmee we zitten. We hebben veel gemeen.” Georgië is ook een jonge natie, het is pas in 1991 onafhankelijk geworden en kent meer dan vier etnische bevolkingsgroepen. Georgië heeft in tien jaar tijd afgerekend met de nijpende problemen die het land weerhielden van bloei. “We maken ook dezelfde problemen mee. Niet zoals zij het hebben meegemaakt natuurlijk. Maar zij hebben alles gedaan om de situatie om te keren. Wij hoeven misschien niet eens zoveel te doen. We kunnen er ook aan beginnen", meent Simons. Binnenkort vertrekt een delegatie naar Georgië om dieper in de materie te duiken.

René Gompers
Advertenties