President benadrukt eerlijke verkiezing bij installatie CHS
30 Jan 2015, 19:30
foto
Leden van het Centraal Hoofdstembureau bij de installatie in de Congreshal. Uiterst rechts voorzitter Eugene Merkus. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft vandaag de leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) geïnstalleerd. Hij wees er op dat de politieke democratie wordt gekenmerkt door participatie en representatie, "gericht op het handhaven en vooral uitbouwen van ons democratisch politiek stelsel". Bouterse noemde het een moment waarbij "wij wederom de garantie scheppen voor het bevestigen van een natie die vreedzaam en eerlijke verkiezingen houdt".

Eugene Merkus, voorzitter van het CHS, verwacht veel van zijn team. Hij heeft vertrouwen in een goede en hechte samenwerking. Merkus wil de traditie van de organisatie van goede verkiezingen voortzetten. “Er zijn altijd zaken die voor verbetering vatbaar zijn, maar je zult het eerst in besloten kring met elkaar bespreken.” Suriname heeft volgens hem reeds een goede reputatie wat het organiseren van goede verkiezingen, dus zal eerst gekeken worden naar de reeds bestaande blauwdruk.

De beëdiging van het CHS is bij wet geregeld in de kiesregeling. Het CHS is er voor de verkiezing van de leden van De Nationale Assemblee en ressortraden. Dit orgaan heeft ook de opdracht om de samenstelling van de districtsraden op grond van de uitslagen van de ressortraden te controleren.

Plaatsvervangend voorzitter van CHS is Maya Monohar. De overige leden zijn de dames: J.M. Nibte, A.A. Ramdhani, E. Sandie en A. Levant (secretaris) en de heren: D. Menso, D.P.A. Landvreugd, R.A. Vreden, R.J. Landburg, S.W. Vrieze, L. Mentowikromo, R. Raghoe en R. Ramkalup.

De president installeerde ook de drie leden van het Onafhankelijk Kiesbureau die de vorige keer niet aanwezig waren. Het gaat om Cornelis van Dijk, Ferdinand Welzijn en Hendrik Jamaloodin.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April