Concessiehouders leggen problemen voor aan NH
30 Jan 2015, 14:30
foto
Minister Jim Hok in gesprek met de Stichting Houders Mijnbouw Rechten. (Foto: NH)


De concessierechten die medio vorig jaar verhoogd waren naar SRD 100, zijn teruggedraaid naar SRD 1,20 per hectare. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt dat dit besluit is genomen omdat veel concessionarissen in problemen dreigden te komen. Stichting Houders Mijnbouw Rechten (SHMR), onder leiding van voorzitter Claudetta Toney, heeft in een ontmoeting met minister Jim Hok gevraagd om betaling in termijnen mogelijk te maken.

Minister Jim Hok heeft het bestuur van SHMR donderdag ontvangen voor een kennismakingsgesprek. De organisatie is opgericht naar aanleiding van de verhoging van de concessierechten. Tijdens het onderhoud zijn enkele brandende vraagstukken besproken. Zo ervaren concessionarissen hier en daar grote problemen bij het betreden van hun concessieterreinen omdat andere houders van mijnbouwrechten hen de doorgang ontzeggen. In deze situatie kunnen de spanningen hoog oplopen en voorkomen moet worden dat zaken een keer uit de hand lopen.

Hoewel de veiligheid in het binnenland belangrijk is verbeterd sedert de commissie Ordening Goudsector daar actief is, blijft dit vraagstuk op de concessie nog altijd een issue, stelt NH. Een andere kwestie die ondanks de verlaging van de concessierechten speelt, is dat concessionarissen de mogelijkheid willen hebben om de betaling in termijnen te voldoen. Minister Hok beloofde zijn medewerking om het verzoek voor spreiding van de betaling van concessierechten onder de aandacht van de autoriteiten te brengen.

Minister Hok zag in de oprichting van de organisatie een belangrijk signaal dat de sector zich positief aan het ontwikkelen is. Hij was onder andere van mening dat er op die manier een aanspreekpunt ontstond voor de overheid en andere belanghebbenden. Daarnaast blijkt dat er grote overeenkomsten zijn in de uitdagingen waar de concessionarissen voor staan, waardoor die ook gezamenlijk kunnen worden aangepakt, meldt NH.
Advertenties