26 hulpverleners getraind in aantrekken 'ebola-pak'
30 Jan 2015, 04:00
foto
Amerikanen uit South Dakota bezig met instructies over het aantrekken van de 'ebola-pakken'. (Foto: Raoul Lith)


26 personen van verschillende medische instellingen, de politie, de brandweer en het Nationaal Leger hebben een tweedaagse training gekregen van het Nationale Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en het personeel van de Nationale Garde van South Dakota. De coördinator van het NCCR, kolonel Jerry Slijngaard, zegt dat de mensen leren hoe ze zich volledig moeten beschermen tegen het ebola virus. Vorig jaar november hebben de Amerikanen 1000 'ebola-pakjes' geschonken aan het ministerie van Defensie.

De buitenlandse trainers hebben het proces van 'donning and doffing' uitgelegd. "De mensen leren hoe ze het pak aan en uit moeten trekken op de correcte wijze. Het is bekend dat de meeste besmettingsgevallen van hulpverleners plaatsvinden op het moment dat het pak wordt uitgetrokken", zegt Slijngaard. Hij geeft aan dat dit een eerste stap is van een totaal proces.

Voor het opzetten van infrastructuur denkt Slijngaard dat het NCCR al klaar is. "De zorgverleners, de mensen die de patiënten zouden moeten verzorgen, zijn op adequate wijze getraind", meent hij. Slijngaard geeft aan dat dit proces niet alleen voor ebola belangrijk is. Volgens hem kunnen deze handelingen voor elke vorm van 'infectius disease' worden toegepast.

"Je kan nooit honderd procent ready zijn, maar je probeert met kleine stappen ervoor te zorgen, dat mocht er een geval zijn in Suriname, je dat op correcte wijze kan aanpakken", stelt Slijngaard. Hij merkt op dat de samenwerking met de Amerikanen altijd een goede partnerschap is. "Ze staan ons bij met trainingen, maar ook met materiaal en expertise. Er vinden vaak uitwisselingen plaats waarbij wij hen ook het een en ander leren".

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April