Belfort: Waarderen van agenten op basis van eigen ervaring
29 Jan 2015, 20:20
foto
Max Terborg, hoofd van de Bikers Unit, krijgt een award en SRD 5.000 van minister Edward Belfort. (Foto: René Gompers)


Minister van Justitie & Politie Edward Belfort was in 1996, toen nog lid van het Arrestatie Team, gewond geraakt tijdens een vuurgevecht. Bij zijn collega is de oogkas weggeschoten; hij moest naar het buitenland voor verdere behandeling, maar kon niet geholpen geworden door het ministerie en het korps. De slechte behandeling van hooggeplaatsten is Belfort altijd bijgebleven.

Met het instellen van de Police Award Night is Belfort de belofte nagekomen om politiemensen jaarlijks publiekelijk te huldigen voor topprestaties. “Het is mij altijd bijgebleven wat we hebben meegemaakt. Niemand keek naar ons om”, vertelt Belfort. “Daarom heb ik sinds mijn aantreden dit aangepakt. Het is een succes geworden.”

De ceremonie is vorige week voor de derde keer gehouden. Belfort was onder de indruk van het optredens van de gehuldigde agenten en afdelingen en heeft ze woensdag uitgenodigd op het ministerie om hen persoonlijk te waarderen. Van de minister ontvingen de succesvolle politieambtenaren en afdelingen een award en bedragen tussen de SRD 500 en SRD 5000. De optredens waarbij de kans op het verlies van eigen leven groot was, heeft bij Belfort de herinneringen aan zijn eigen netelige positie van toen naar boven gebracht. “Ik ben er goed vanaf gekomen maar mijn collega is afgekeurd geworden en moet het doen met taxiritten. Niemand die naar hem omkijkt.”

Achtergrond
Het begon allemaal met het ontwapenen van een agent van de Motor Surveillance Dienst, vertelt Belfort. De crimineel heeft met het wapen het pompstation van Man A Hing beroofd. De rover had zich verschanst in een huis aan de Ramgoelamweg. De ‘gangster’ overleefde de schietpartij die volgde, niet. De politieambtenaren Belfort en Adams hebben daarbij kogels geïncasseerd. Belfort in de schouder, Adams aan een oog. De schietpartij is breed uitgemeten geworden in de kranten. Belfort las enkele passages uit artikelen van de Ware Tijd. “Mijn collega moest naar het buitenland, maar de organisatie had geen geld. Ik heb hem verzorgd. Hij kon naar het buitenland doordat de pomphouder geld heeft ingezameld. Ik had vragen maar niemand had er oor naar. Het was stil bij de minister, stil bij de korpschef, stil bij het hoofd van de recherche.” Belfort was zeer gebelgd. Hij had zich voorgenomen om verandering te brengen in de behandeling en opvang van politiehelden.

De eerste award en de ‘dikste’ enveloppe gingen naar onderinspecteur Max Terborg, die ten tijde van het markant optreden hoofd van de Bikers Unit was. Hij ontving van Belfort SRD 5000. Belfort maakt zich niet druk over kritiek op zijn handelen. ”De Police Award Night is niet zomaar ontstaan. En vandaag ga ik deze personen extra eren. Dit alles komt uit mijn zak. Straks gaat men weer schreeuwen, ik weet dat men dingen zoekt maar ik doe dit uit geheel mijn hart.” Belfort heeft geen ambities voor een tweede termijn als minister van Justitie en Politie. “Maar ik hoop dat degene die na mij komt dit voortzet. Laten we de agenten blijven waarderen en stimuleren.”

René Gompers
Advertenties