Nieuw nationaal culinair team maakt zijn opwachting
30 Jan 2015, 08:00
foto


Het nieuwe nationale culinaire team maakt maandag 2 februari zijn officiële debuut bij het fundraisingsdiner in Spice Quest. Het team heeft al een aantal keren meegelopen bij de fundraisingsdiners van zijn voorganger en ook deelgenomen aan evenementen onder auspiciën van de Suriname Chefs Association (SCA). De komende maanden wordt weer een aantal fundraisingsdiners gehouden om financiën in te zamelen en ook het team voor te bereiden op participatie aan de Taste of the Caribbean in Miami later in het jaar.

In de maand april 2014 werden de nationale culinaire wedstrijden gehouden om het culinair team voor de komende twee jaren te selecteren. Als winnaars kwamen uit de bus Lorenzo Harper, Benedicto Cataggatan, Gilbert Wirjomoenawi als chefs, Xaviera Mijnhijmer als pastry chef en David Deul als Bartender. Deze groep heeft de immense taak de verrichtingen van de vorige culinaire teams te evenaren of als het kan, zelfs te overtreffen. De koks worden begeleid door Jethro Wirht, chef van het vorige team dat in 2014 goud won tijdens de chef of the year competitie in Miami. Ook de junior chef van het vorige team, Algeray Ravenberg, maakt deel uit van de nieuwe groep.

Het meedoen aan het Taste of the Caribbean-evenement is behalve bekendheid en kennisverruiming voor de chefs, ook een graadmeter voor het niveau van de Caraïbische cuisine. Voor veel van de deelnemende landen is toerisme een van de voornaamste inkomstenbronnen en daarbij is het culinaire een belangrijk onderdeel van. De media-aandacht die zo’n land krijgt na het behalen van een hoge notering tijdens het evenement, heeft als spin-off dat de aandacht van de toerist wordt getrokken. En meer toeristen betekent meer inkomsten.

Het culinaire is zich in Suriname in een versnel tempo aan het ontwikkelen. Koks die voorheen meer op de achtergrond waren krijgen door de SCA een podium of keuken om zich te presenteren aan de samenleving. Men weet nu wie verantwoordelijk is voor het lekker eten en de koks kunnen zich steeds meer profileren. De Surinaamse koks doen niet onder voor hun collega’s in het buitenland.

De ervaringen van het vorige team zijn nog te bekijken in dit filmpje.


Kevin Headley
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April