Vrije dag Chinees Nieuwjaar sinds maart 2014 bekend
29 Jan 2015, 14:43
foto


De Suriname Chinese United Association (SCUA) betreurt het dat er wederom commotie in de samenleving is ontstaan rond het Chinees Nieuwjaar. Al in maart 2014 heeft de regering publiekelijk bekend gemaakt dat het Chinees Nieuwjaar in 2015 een nationale vrije dag wordt, zegt Stephen Tsang, SCUA-secretaris aan Starnieuws. “Het bedrijfsleven, waartoe de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en ook de vele Chinese winkeltjes behoren, is al lang op de hoogte van deze nationale vrije dag.”

Met de pet op van KKF-lid, stelt Tsang, dat het KKF-bestuur vanaf mei 2014 op de hoogte is gebracht. “Ik heb mij persoonlijk ingezet om de nationale viering van het Chinees Nieuwjaar op het terrein van de KKF te houden. Het bestuur had daar geen moeite mee.” Tsang zegt niet te begrijpen hoe in het bijzonder de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven na zoveel maanden praat over ‘alweer een vrije dag’ en in één adem doorgaat met ‘wordt er nog gewerkt in Suriname, Chinese winkeliers houden zich toch niet aan wet- en regelgeving’. “Hoe moet je als Chinees, geboren en getogen in Suriname, nou hierop reageren, vraagt Tsang zich af. Hij benadrukt dat de Chinese winkeliers deel zijn van het Surinaamse bedrijfsleven en als geen ander beseffen wat een vrije dag betekent voor een ondernemer.

Beu van situatie
De SCUA-secretaris zegt dat hij nu meer dan voorheen wordt plat gebeld door op wat hij noemt ‘mensen die op hem lijken’, die de jarenlange generalisatie al beu zijn. Tij en ontij worden Chinezen bekritiseerd. ‘Chinezen sluizen al hun gelden naar China, Chinezen integreren niet, Chinezen kopen alles op en bouwen grote winkels’, somt Tsang enkele van de commentaren op.
U gelooft toch niet dat ze van de Chinese verenigingen hier een pot geld krijgen omdat ze op elkaar lijken. En zij de gebouwen weer meenemen naar China, stelt hij. “Zij het in Suriname, zij het in het buitenland, maar de investeringsgelden worden geleend en heus niet tegen lage rentes. Daarom werkt de Chinese winkelier dag en nacht. Dat doen ze niet voor hun plezier, maar voor hun toekomst.”
Ja, de taalbarrière is groot tussen de Chinese dialecten en de Westerse talen, zegt Tsang. Mijn ouders behoren tot de eerste generatie Chinezen en kenden geen Nederlands. Dat leerden zij via mij, omdat ik hier naar school ging. “Gun ons de tijd en we komen er wel samen. Hoe wij hier ook samen kwamen, leerde een grote Surinamer ons ooit.”

Op 19 februari gaat een nieuwe Chinese jaartelling, het jaar van het Schaap in, “dat staat voor samenwerken en dialoog.” Na 161 jaar hebben de Chinezen in Suriname een permanente nationale dag gekregen. De SCUA ziet deze dag als erkenning dat Chinezen ook een etnische groep in Suriname is. Uit dank hiervoor zal de veertien verenigingen tellende Chinese organisatie het Chinees Nieuwjaar ook samen vieren met de totale gemeenschap, door verschillende activiteiten te houden op het KKF-terrein.
Advertenties