Caribische leiders tonen inzet voor energiehervormingen
28 Jan 2015, 14:00
foto
De stijgende energievraag is het Caribisch Gebied zorgt voor hoge energiekosten.


Met een gemiddelde kostprijs van elektriciteit die vier keer hoger ligt dan in de rijke landen zoals de Verenigde Staten, is het meer dan noodzaak voor het Caribisch Gebied om er alles aan te doen om een antwoord te vinden op zijn dure energiekosten. De hoge energiekosten zijn ook één van de belangrijkste redenen voor de remming van economische groei en welvaart in de regio. De energiezekerheid staat voor Caribische leiders al enige tijd bovenop de agenda.

De jongste dalingen van de olieprijzen verlichten niet alleen de druk op de regio, maar biedt haar tegelijk een kans om haar pogingen om energiezekerheid te bewerkstelligen, te vergroten. Volgens Jorge Familiar, de vicepresident van de Wereldbank voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, houdt dat in dat de regio moet investeren in schone energie en energie moet besparen door efficiëntere productie en consumptie.

Caribische leiders en vooraanstaande energiepartners waren in Washington bijéén voor deze transformatie. Er wordt geprobeerd te komen tot een gezamenlijk regionaal kader voor ontwikkeling en energie. De meeste kleine Caribische landen, met name de Oost-Caribische Staten, zijn nagenoeg volledig aangewezen op aardolie om in hun elektriciteitsbehoefte te voorzien. Uitgaven voor olie en gas slokken tussen de zeven en twintig procent van het Bruto Binnenlands Product van een land op.

Groot potentieel
In de regio heeft bijna elke huishouding, met uitzondering van Haïti, toegang tot het elektriciteitsnet. De Wereldbank-functionaris wijst erop dat het Caribisch gebied een divers en groot potentieel heeft aan duurzame energie. De regio heeft de beschikking over zonne-energie, wind, aardwarmte, biomassa en hydro-energie. Terwijl de zon en wind intermitterende (periodieke) bronnen zijn, kunnen ze in combinatie worden gebruikt met duurzame aardwarmte of schone aardgas.

Een recente studie van de Wereldbank toont dat zeven Oost-Caribische landen het potentieel hebben voor geothermische energieopwekking, die de kosten voor hun elektriciteitssector – die grotendeels afhankelijk is van olie- zou kunnen verminderen. Bij de transformatie zal de op olie en gas gebaseerde elektriciteitsproductie een bepaalde tijd blijven domineren.

Tijdens de top zijn de Caribische leiders overeengekomen om de inefficiënties in hun energiesystemen te verminderen door energiebesparing en afvalbeperking. Dat betekent zoveel als dat de distributie van de elektriciteitsbedrijven en hun netwerken moeten worden gemoderniseerd. Aan de gebruikerszijde moeten consumenten zuiniger met energie omgaan en moet oude apparatuur worden vervangen.

Energienetwerk
De Wereldbank Groep helpt Caribische overheden bij hun inspanningen om de energiesector te moderniseren. De bankengroep komt in met investeringen en regelgeving aan zowel de productiezijde als aan de verbruikerszijde. Dergelijke hervormingen zijn van cruciaal belang om het ondernemingsklimaat te verbeteren, zegt Familiar. Veel donoren en investeerders ondersteunen de hervormingen in de energiesector en hebben voorgesteld een Caribische Energy Investment Network op te richten. Het netwerk moet voorzien in de continuering van de samenwerking om de energievoorziening in de regio te ontwikkelen. Het zou ook helpen om de concrete stappen te identificeren die Caribische landen en ontwikkelingspartners kunnen nemen om investeringen voor initiatieven van duurzame energie aan te trekken.

“Door samen te komen en in te stemmen met de instelling van een gemeenschappelijk platform, hebben Caribische landen en hun partners hun inzet getoond om de energiesector efficiënter, duurzamer en groen te maken. Dit is de eerste stap om het energiepotentieel van het Caribisch Gebied te ontgrendelen,” zegt Familiar.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April