Vraag naar informatie kindermishandeling groot
28 Jan 2015, 17:00
foto
Politie-inspecteur Rita Forster, hoofd van de afdeling Jeugdzaken, beantwoordt vragen vanuit de zaal. (Foto: WML)


Er is een grote behoefte aan informatie over kindermishandeling en misbruik. De Stichting Weid Mijn Lammeren (WML) heeft zaterdag een studiedag gehouden over dit onderwerp dat nog “een groot taboe” is. De grote belangstelling heeft ertoe geleid dat er komende zaterdag, 31 januari, weer een studiedag wordt georganiseerd.

De stichting is zeer te spreken over de opkomst van de belangstellende, onder wie leerkrachten, verpleegkundigen en crècheleiders. Politie-inspecteur Rita Forster, hoofd van de afdeling Jeugdzaken, heeft uitgelegd dat misbruik behalve van seksueel ook van psychische of fysieke aard kan zijn. Ze is door de hele materie over preventie, signalen, gevolgen en hulpverlening bij kindermisbruik gegaan.

Gynaecoloog Ramkhelawan heeft zijn praktijkervaringen rond kindermisbruik gedeeld met de participanten. Al ruim twintig jaar helpt hij pro deo samen met Opa Doeli bij gevallen van misbruik. Vorig jaar alleen kwamen er al 365 gevallen binnen. Het gros waren meisjes rond de veertien jaar, maar er waren ook gevallen van baby's van enkele maanden bij.

Over risico en beschermende factoren bij zowel kinderen als opvoeders als het gaat om kindermisbruik, heeft Gloria Lie Kwie Sjoe, directrice van WML, een inleiding gehouden. De participanten hebben zich in groepen gebogen over de vraag ‘Hoe handelt u wanneer u te maken krijgt met kindermishandeling.?’

De deelnemers hebben aangegeven dat zij veel hebben opgestoken. "Ik ben meer te weten gekomen over kindermisbruik vooral hoe de kinderen zich voelen en hoe het te voorkomen,” zegt een participant. Een ander vindt dat het gepresenteerde een aanzet tot nadenken en alertheid voor ouders geeft. “Nooit heb ik erbij stilgestaan dat aan de oren trekken, kindermishandeling is en wel lichamelijke mishandeling.” Voor Lie Kwie Sjoe is het duidelijk. “Er is nog teveel kinderleed. Laten we niet langer zwijgen, maar opkomen voor het kind.!”
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March