Miskin: 45 jaar ATM nut bewezen
28 Jan 2015, 10:00
foto
ATM-minister Michael Miskin brengt een heildronk uit op de 45ste jaardag van het ministerie. (Foto: Raoul Lith)


“Minimumloon in Suriname, een traject van 45 jaar,” is de titel van het boek dat zal worden uitgegeven in verband met het 45-jarig bestaan van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM). Het departement bestaat sinds 27 januari 1970. ATM-minister Michael Miskin heeft het manuscript voor het boek ontvangen.

“Het ministerie is al 45 jaar belast met het toezicht houden op de arbeidsverhoudingen, controle op de naleving van arbeidswetten en het bemiddelen van arbeidsdisputen en arbeidsplaatsen,” sprak Miskin tijdens de herdenking van de 9de lustrum-viering. ATM houdt zich ook bezig met het stimuleren van werkgelegenheid.

“Voor de afgelopen regeringsperiode hebben wij als markante ontwikkelingen kunnen bewerkstelligen dat er met de aanname van de drie sociale wetten met name: de Wet minimum-uurloon, de wet Nationale Basiszorg verzekering en de Wet Algemeen Pensioen 2014, na zoveel jaren van discussies.” Discussies die volgens de minister net zo oud zijn als het ministerie zelf. Hij hoopt dat dit stelsel in de toekomst verder wordt uitgebouwd en dat Suriname een goed functionerend sociaalzekerheidsstelsel mag hebben.

Werkgelegenheid
Het creëren van werkgelegenheid beschouwt Miskin als één van de zaken die een belangrijke rol zal spelen in het verder ontwikkelen van Suriname. “ Economische sectoren draaien namelijk niet op eigen kracht, maar met inspanningen van de werkende mens.” Er zal dus veel meer aandacht besteed moeten worden aan arbeid, waarbij rekening wordt gehouden met de internationale trends, stelt de bewindsman.

Hij vindt dat het beleid op verschillende gebieden aangescherpt moet worden, onder andere de arbeidsomstandigheden en scholing van lokale krachten afgestemd op het aanbod. Ook voor het stimuleren van ondernemerschap voor de creatie van werkgelegenheid is Miskin enthousiast. “Zoals u ziet is er nog genoeg werk weggelegd voor het ministerie van Arbeid, in een land dat in ontwikkeling is, te midden van een globaliserende wereld.” Het personeel heeft gisteren tijdens de herdenking flink de benen losgegooid.


Raoul Lith
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April