Onderwijs en agrarische sector extra belangrijk voor ANC
28 Jan 2015, 06:00
foto
De leiders van ANC, Armand Kanapé, Linus Diko en Paul Abena. (Foto: René Gompers)


A Nyun Combinatie (ANC) gaat de verkiezingen in met als doel deel uit te maken van de te vormen regering. Onderwijs en agrarische ontwikkeling zijn de belangrijkste van dertien punten die uitgewerkt moeten worden om het binnenland te ontwikkelen. De combinatie, die bestaat uit Seeka, Broederschap in de Politiek 2011 (BP-2011) en Plattelands Bewoners Partij (PBP) hebben dinsdag de ‘intentieverklaring voor samenwerking’ getekend in Tori Oso.

Linus Diko, voorzitter van BP-2011, ging kort in op de belangrijkste ‘speerpunten’ van de ANC. “Onderwijs is een van de goedkoopste manieren om uit de armoede te geraken”, gaf hij aan. “Goed onderwijs staat aan de basis van ontwikkeling in elk land. Daarom is dat nummer één bij ons zodat wij de toekomst van dit land kunnen garanderen.” ANC gaat zich toeleggen op de ontwikkeling van de agrarische sector in het binnenland. Tot nu toe gelden Wanica, Nickerie en Saramacca als de agrarische districten, merkte Diko op. “Maar wat bekend moet zijn, is dat in het achterland meer dan 90 procent van de bevolking daar agrariërs zijn. Dat arbeids- en productiepotentieel is tot nu toe in zeer onvoldoende mate geraadpleegd. Daar willen wij verandering in brengen.”

De ANC wil de agrarische sector verder stimuleren. “In eerste instantie om zelfvoorzienend te zijn, daarna surplus opwekken om de eigen financiële middelen te vergroten”, legde Diko uit. “Uiteindelijk moet men minder afhankelijk worden van de centrale overheid.” De andere zaken waar ANC werk van wil maken, zijn de infrastructuur, bosbouw, mijnbouw, huisvesting. De combinatie gaat in vijf districten de verkiezingsstrijd voeren.

BP-2011 is een afsplitsing van BEP, die met Seeka en de ABOP van Ronnie Brunswijk de A Combinatie vormden. Paul Abena deelde mee dat de A Combinatie tot de verkiezingen van 25 mei zou bestaan, maar niet gewacht kan worden tot die tijd om een koers te bepalen. Gekozen is dus voor het toetreden tot de nieuwe partijcombinatie. De ANC heeft ruimte voor meer dan drie partijen. In de verklaring is onder andere opgenomen dat “het toepassingsgebied van deze verklaring kan worden uitgebreid met meerdere gelijkgerichte partijen.” De overeenkomst is getekend door Linus Diko, Paul Abena en Armand Kanapé, voorzitter van PBP. Het akkoord is voor onbepaalde duur afgesloten en is per direct in werking getreden.

U kunt de intentieverklaring van ANC hier downloaden.
pdf-icon.gif intentieverklaring_ANC.pdf                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April