Seminar over houding Suriname bij afschaffing doodstraf
28 Jan 2015, 08:00
foto


De Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland (SJSSN) houdt volgende week twee seminars en een workshop over het thema afschaffing van de doodstraf in Suriname. De deelnemers zullen zich buigen over de vraag of het van belang is dat Suriname ook internationaal positie inneemt, door het Tweede Facultatieve Protocol bij het Internationaal Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten gericht op de afschaffing van de doodstraf, te ratificeren.

De bijeenkomsten worden gehouden met financiële ondersteuning van de Europese Unie en de British High Commission en zullen inhoudelijk worden geleid door Marc Bossuyt, deskundige op het gebied van mensenrechten. Als auteur is hij betrokken geweest bij het Tweede Facultatieve Protocol bij het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (1984-1989).

Het eerste seminar - op dinsdag 3 februari - is bedoeld als platform voor debat over ratificeren van dit protocol tussen vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder religieuze organisaties, vrouwenorganisaties, jongerenorganisaties en mensenrechtenorganisaties alsook vertegenwoordigers van de advocatuur en de rechterlijke macht.

De workshop, specifiek voor wetgevingsjuristen, is gericht op de gedachtewisseling over en het treffen van voorbereidingen om het wetstechnisch mogelijk te maken dat de doodstraf in Suriname wordt afgeschaft en het proces tot ratificering van het protocol desgewenst in gang te zetten.

Tijdens het tweede seminar - op 06 februari -, zal het debat over ratificatie van het protocol tussen verschillende politieke vertegenwoordigers uit De Nationale Assemblée en vertegenwoordigers van overheidsorganen, zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Justitie en Politie en de Staatsraad, centraal staan.
Advertenties