SRS verliest kort geding tegen Sasur en gaat in dialoog
28 Jan 2015, 00:00
foto


Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) mag bezittingen van de Stichting Radio Omroep Suriname (SRS) verkopen. Het staatsmedium heeft een kort geding aanhangig gemaakt tegen Sasur om het beslag op te heffen. Rechter Alida Johanns heeft het radiostation in het ongelijk gesteld. SRS stelde dat de beschikking van Sasur is ingetrokken om als bemiddelingsbureau voor muziekrechten op te treden, waardoor de organisatie niet bevoegd zou zijn om op te treden voor rechthebbenden. De rechter is een andere mening toegedaan.

Guno Ravenberg van het management team van SRS, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat beroep tegen het vonnis zal worden aangetekend. Intussen is er ook contact met Sasur om deze kwestie te bespreken. Ravenberg zegt dat er tot 14 februari ruimte is om in stilte een oplossing te vinden, waardoor het terrein van de SRS niet in het openbaar hoeft te worden verkocht. Prim Ramlal, voorzitter van Sasur, bevestigt dat er contact is met Ravenberg.

Sasur heeft aangevoerd dat ondanks de intrekking van de beschikking door minister Edward Belfort van Justitie en Politie, ze nog steeds het auteursrecht van de muziekmakers beheert. SRS heeft muziekwerk openbaar gemaakt, zonder dat er daarvoor toestemming was. De intrekking van de beschikking heeft te maken met de rol van bemiddelaar en niet met het handhaven van auteursrechten. De rechter heeft geoordeeld dat het intrekken van de beschikking geen invloed heeft op de bevoegdheden van Sasur over het handhaven van de auteursrechten, vallende onder haar repertoire, op grond van artikel 1 van de Auteurswet.


U kunt het vonnis van de kantonrechter hier downloaden.
pdf-icon.gif vonnis_SRS.pdf                
Advertenties