Argentinië wil inlichtingendienst opdoeken
27 Jan 2015, 23:00
foto
Naast het lichaam van aanklager Alberto Nisman is een pistool aangetroffen. (Foto: Reuters)


President Cristina Fernandez de Kirchner wil de Argentijnse inlichtingendienst ontbinden. In een televisie-toespraak kondigde ze aan dat ze een wetsvoorstel voor een nieuw op te richten orgaan heeft voorbereid.

Volgens het staatshoofd heeft de inlichtingendienst veel van dezelfde structuur als tijdens de militaire regering die in 1983 ophield te bestaan. De actie van Fernandez komt na de mysterieuze dood van de officier van justitie, Alberto Nisman. Hij werd uren voor hij zou getuigen tegen hoge regeringsfunctionarissen dood aangetroffen in zijn huis met een pistool naast zijn lichaam.

Nisman had onderzoek verricht naar de bomaanslag op een joods centrum in de hoofdstad in 1994. Bij die aanslag vielen 85 doden. Nisman (51) beschuldigde diverse hoge overheidsfunctionarissen onder wie president Fernandez en minister van Buitenlandse Zaken, Hector Timerman, van betrokkenheid bij een complot om de vermeende rol van Iran bij de aanslag te verdoezelen.

"Ik heb een wetsvoorstel voorbereid om de inlichtingendienst te hervormen", zei president Fernandez. Ze voegde eraan toe dat ze wil dat het voorstel op een spoedzitting van het Congres wordt besproken. "Het plan is om het secretariaat van de inlichtingendienst op te doeken en een Federale inlichtingendienst in het leven te roepen.” De nieuwe leiding moet worden gekozen door de president, maar zal eerst de goedkeuring van de Senaat moeten krijgen. "De bestrijding van straffeloosheid is een prioriteit van mijn regering geweest," zei Fernandez.

Nisman is op 18 januari dood aangetroffen in zijn flat in Buenos Aires. In eerste instantie zeiden onderzoekers dat hij zelfmoord had gepleegd, maar later zeiden ze dat ze doodslag of “geïnduceerde zelfmoord” niet konden uitsluiten. Fernandez zelf heeft gezegd dat ze ervan overtuigd is dat Nisman niet zelf uit het leven is gestapt.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April