Guyana geeft cocaïne-schip na boete vrij
25 Jan 2015, 12:00
foto
De gevonden drugs is gelegd op de rek waarin het was verborgen op het Cypriotische schip MV DeltaDiep. (Foto: Demerara Waves)


Het Cypriotische schip, M/V DeltaDiep waarin 185 pakjes cocaïne werden gevonden, is vrijgegeven nadat een boete van US$ 60.000 was betaald. Het vaartuig met de drugs is op 6 januari aangehouden in Guyanese wateren. Commissaris-generaal Khurshid Sattaur van de Guyana Revenue Authority (GRA) heeft de boete opgelegd op grond van bepalingen in de douanewet.

De cocaïne zat verstopt in een rek waarop een 40 voet container wordt gelegd. De 185 pakketten met 192,42 kg cocaïne die van het schip zijn gehaald vertegenwoordigen ongeveer US$ 50.000. De MV DeltaDiep is vanuit Nederland vertrokken en is via Paramaribo naar Guyana gevaren om er bauxiet te laden met de bedoeling deze naar België te vervoeren.

De pakketten droegen herkenningstekens zoals de Rolls Royce, JR, Superman, XX, Playboy, Dolfijn en Schaar logos. Na de vondst zij ook de andere elf container voet rekken onderzocht, maar er zijn daarbij geen verdovende middelen ontdekt. De kapitein en de bemanning van het schip, twee Polen en negen Filipijnen, werden opgebracht door de Anti Narcotica Unit. De drugs werd in beslag genomen.

De GRA-ambtenaren hebben gehandeld op basis van inlichtingen die het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Misdaad had verstrekt. Hij had gemeld dat één van de containers aan boord van het schip cocaïne bevatte. Ook de Surinaamse autoriteiten hebben meegewerkt aan de aanhouding van het vrachtschip.

Over de boete is een week onderhandeld met het advocatenkantoor Cameron & Shepherd, die de eigenaren en verzekeraars van het schip vertegenwoordigd. De kapitein en de bemanning zijn na betaling van de boete vrijgelaten. De grootste drugsvangst in de Guyanese historie is van oktober 1998. Op het in St.Vincent geregistreerd schip MV Danielsen werd toen meer dan 3.000 kilogram cocaïne gevonden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April